Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019

Μπακαλιάρος με πατάτες. Απίστευτο φαγητό σε γεύση !!!…Από το τετράδιο της γιαγιάς η συνταγή !!!!

Τι θα χρειαστείτε:


1.200 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαρμυρισμένο από την προηγούμενη μέρα σε κρύο νερό και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
4 – 6 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
5-6 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
¾ φλυτζ. τσαγ. νερό ζεστό
3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
5 φύλλα δάφνης
Χυμός ενός λεμονιού (αυξομειώνετε την ποσότητα, ανάλογα με τα γούστα σας)
1 κουτ. σούπας ξύδι
1 φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
1/3 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι γλυκό
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη (προαιρετικά)

Πώς θα το φτιάξετε:

Σε ένα μικρό μπολ ρίξτε το ζεστό νερό, τον ντοματοπελτέ, το κόκκινο πιπέρι, τη ρίγανη, το κύμινο, την κανέλα και το ξύδι και ανακατέψτε για να ενσωματωθούν τα υλικά…

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ) βάλτε τον μπακαλιάρο και τακτοποιείστε ολόγυρα τις κομμένες (κυδωνάτες) πατάτες.

Ρίξτε τόσο κρύο νερό ώστε να καλύψει τις πατάτες και βράστε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.

Χοντροκόψτε το κρεμμύδι στο μούλτι και προσθέστε το μαζί με το σκόρδο, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού και τα ¾ από το ελαιόλαδο και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις…

Με τρυπητή κουτάλα βγάλτε με πολύ προσοχή τον μπακαλιάρο σε ένα σκεύος και αφήστε τον στην άκρη.

Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν οι πατάτες.

Ξαναβάλτε τον μπακαλιάρο στην κατσαρόλα, περιχύστε με τον αραιωμένο ντοματοπολτό και κινήστε κυκλικά για λίγο την κατσαρόλα, έτσι ώστε να αναμειχθεί η σάλτσα με τα υπόλοιπα υλικά.

Μαγειρέψτε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να γίνει ο μπακαλιάρος και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Περιχύστε με το χυμό λεμονιού, ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκορπίστε το μαϊντανό, ανακινήστε την κατσαρόλα και αποσύρετέ την από τη φωτιά. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήστε το φαγητό να σταθεί για περίπου 10 με 15 λεπτά.

Σερβίρετε τον μπακαλιάρο με τις πατάτες στα πιάτα, περιχύστε γενναιόδωρα με την υπέροχη σάλτσα και σερβίρετε. Το φαγητό αυτό είναι απλά υπέροχο! Δοκιμάστε το. Θα το εντάξετε σίγουρα στα αγαπημένα σας…