Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΙΤΑ ΚΑΡΠΑΣΙΤΙΚΗ ΜΕ ΜΕΛΙ

Οι πίττες αυτές ονομάζονται μιλλόπιττες ή πίττες του τηανιού
Τα παλιά χρόνια για τις πίττες αυτές χρησιμοποιούσαν μύλλα- λαρδί (χοιρινό λίπος) λιωμένο.

Αν και σήμερα θεωρείται ιδιαίτερα ανθυγιεινό, το χοιρινό λίπος ήταν υλικό της παραδοσιακής κυπριακής διατροφής και το συναντάμε σε διάφορα εδέσματα.

Υλικά:

3 ποτήρια αλεύρι χωριάτικο
1 ποτήρι σιμιγδάλι λεπτό
λίγο αλάτι
νερό χλιαρό να γίνει η ζύμη πολύ σφικτή
Spry φυτικό βούτυρο

Εκτέλεση:


Ζυμώνουμε ζύμη σφικτή με 3 ποτήρια αλεύρι χωριάτικο, 1 ποτήρι σιμιγδάλι λεπτό, λίγο αλάτι και χλιαρό νερό. Αφήνουμε τη ζύμη να μαλακώσει για δυο-τρεις ώρες.

Ανοίγουμε φύλλο πολύ λεπτό με διάμετρο περίπου 80 εκατοστά, αλείφουμε παντού με λιωμένο βούτυρο Spry, διπλώνουμε το φύλλο και ξαναλείφουμε με βούτυρο.

Αυτό γίνεται μέχρι να σχηματιστεί ένα κουλούρι διαμέτρου πέντε περίπου εκατοστών.

Μετά στρίβουμε τις δύο άκριες σε αντίθετη κατεύθυνση προς τα δεξιά και αριστερά 5-6 φορές και κόβουμε σε πίττες. Ξανανοίγονται στρογγυλές σε πάχος ενός εκατοστού.

Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι σε χαμηλή φωτιά γυρίζοντας σε κάθε πλευρά πολλές φορές μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα.

Σερβίρονται ζεστές με μέλι από πάνω.