Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019

Μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα

Υλικά: 


1/3 από το σακουλάκι μαυρομάτικα φασόλια
500 γρ. χόρτα
σάλτσα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
πάπρικα
λίγη ζάχαρη
(προαιρετικά λίγη τριμμένη φρυγανιά)

Εκτέλεση:


Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα χόρτα σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν με ανοιχτή κατσαρόλα. Μόλις βράσουν τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε χωριστά.


Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν στο νερό.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη σάλτσα.

Ρίχνουμε και το μαϊντανό κι αφήνουμε τα όσπρια να βράσουν για περίπου 45' - 60' με σκεπασμένη κατσαρόλα. Ελέγχουμε κάπου-κάπου αν τους φτάνει το νερό.

 Περίπου 20' πριν γίνουν βάζουμε αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη, λίγη κανέλα και αν σας αρέσει και λίγη πάπρικα.

 Τα τελευταία 10' προσθέτουμε το λάδι.

 Περίπου 5' πριν γίνουν τα φασόλια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα χόρτα, ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά και να ενσωματωθούν.

 Προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα (αν χρειάζεται), αφήνουμε το φαγητό περίπου 3' ακόμα να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους.

Αν θέλετε το φαγητό να γίνει λίγο πιο χυλωμένο 2'-3' πριν το σβήσετε ρίξτε 1-2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά. Αφήστε τη να πάρει κι αυτή μια βράση και είναι έτοιμο.

Μικρές λεπτομέρειες:
Το ίδιο φαγητό γίνεται υπέροχο και με σπανάκι αντί για χόρτα.