Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

Πατάτες baby στο φούρνο ένα γρήγορο φαγητό και εύκολο

Υλικά


Μικρές πατάτες με τη φλούδα τους

Λάδι όσο να αλείψετε τις πατάτες με τα χέρια σας

Χοντρό αλάτι & φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι για το σερβίρισμα

1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κουταλιές γλυκού ξύσμα λεμονιού

1-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

πατάτες

Εκτέλεσης

Βάλτε τις πατάτες σε μπολ με κρύο νερό να μαλακώσει το χώμα που έχουν. Πλύντε τις με ένα βουρτσάκι, ειδικά στα σημεία με βαθουλώματα. Καθαρίστε όποια μάτια ή μαύρα στίγματα με το μαχαίρι. Αλλάξτε νερό και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό (όχι θολό).

Βάλτε τις πατάτες σε κατσαρόλα με κρύο νερό, αλατισμένο, να τις σκεπάζει. Αλατισμένο εννοώ να έχει νόστιμη γεύση το νερό, δοκιμάστε τη γεύση του.

Βράστε για 15-20 λεπτά μέχρι να τρυπιούνται με το μαχαίρι. Αδειάστε σε σουρωτήρι και αφήστε τις να κρυώσουν. Όταν μπορείτε να τις πιάσετε, σπάστε μια μια πατάτα στην παλάμη σας, χωρίς να τη διαλύσετε. Θέλετε να μειώσετε το ύψος της και να της δώσετε περισσότερο πλάτος. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ το μεταλλικό εργαλείο με το οποίο χτυπάμε το κρέας να πλατύνει (απαλό χτύπημα) ή ένα διάφανο ποτήρι για να βλέπω τι γίνεται από κάτω!

Μπορείτε να προετοιμάσετε τις πατάτες μέχρι αυτό το στάδιο αρκετές ώρες πριν το ψήσιμο. Οι φήμες τις θέλουν να καταψύχονται κιόλας, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.

Βάλτε τις σε ρηχό ταψί (ή στη λαμαρίνα του φούρνου), περιχύστε με τόσο λάδι όσο να τις αλείψετε με τα δάχτυλά σας. Ψήστε τις σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών αντιστάσεων για 35-40λεπτά περίπου. Παρακολουθείστε τις, στα μισά του ψησίματος θέλουν γύρισμα από την άλλη μεριά. Όταν είναι έτοιμες, μπορείτε να ρίξετε λίγο τυρί τριμμένο πάνω στην κάθε πατατούλα και να το ξαναβάλετε στο φούρνο για μερικά λεπτά να  λυώσει. Έτσι αρέσει πολύ στα παιδιά!

Σερβίρετε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, μαύρο πιπέρι και αλάτι.