Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018

Η καλυτερη σπανακοπιτα στριφτη που εχετε φαει ποτε!!

Θέλεις να φτιάξεις την πιο λαχταριστή χορτόπιτα ;
Αυτή είναι η πιο γευστική και απλή συνταγή που μπορείς να φτιάξεις. Μπορείς να διαλέξεις ότι υλικά εσύ θέλεις για τη γέμιση. Εμείς αυτή τη φορά βάλαμε και τυρί και χόρτα. Εσύ αν επιθυμείς μπορείς να την κάνεις χωρίς τυρί για να είναι νηστίσιμη. Καλή επιτυχία!

Για το Φύλλο

1 κιλό αλεύρι
500 ml νερό
200 gr. βούτυρο ή μαργαρίνη
 4 κουταλιές ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά ξύδι

Για τη Γέμιση

 1.5 κιλό σπανάκι
2 κρεμμύδια ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγο μαϊντανό
1 κούπα ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι
1/2 κιλό τυρί φέτα
3 αβγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι και το χοντροκόβουμε. Το βάζουμε σε κατσαρόλα, να βγάλει τα νερά του και να "κάτσει".... Το γυρίζουμε σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε, το κρεμμύδι...τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνιθο.

Σε κατσαρόλα βάζουμε μισό φλυτζάνι λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα γυρίζουμε στο λάδι, μέχρι να μελώσουν. Προσθέτουμε το -καλά- στραγγισμένο σπανάκι και σβήνουμε τη φωτιά, χωρίς να αποσύρουμε την κατσαρόλα. Βάζουμε και τον άνιθο και ανακατεύουμε.

Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα των λαχανικών μας, τρίβουμε μέσα τη φέτα, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και ρίχνουμε αλάτι, αν και όσο χρειάζεται. Σπάμε τα 2 αυγά σε μπωλάκι, τα χτυπάμε και προσθέτουμε πιπέρι.Τα ρίχνουμε στο σπανάκι.

Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψάκι 32 εκ. (κατά προτίμηση αντικολλητικό)
Ανοίγουμε τα φύλλα. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο...Το λαδώνουμε και βάζουμε γέμιση στη μια πλευρά τού φύλλου, κατά μήκος, αφήνοντας ελεύθερες τις άκρες. Σκεπάζουμε τη γέμιση με την άκρη τού φύλλου και ρολάρουμε χαλαρά. Το μεταφέρουμε στο κέντρο τού ταψιού και το τυλίγουμε κυκλικά, σε "σπιράλ"  (σχήμα σαλίγγαρου). Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα ρολά και τα τυλίγουμε γύρω-γύρω από το αρχικό ρολό, μέχρι να γεμίσει το ταψί μας. Ραντίζουμε με λάδι.

Σπάμε το τρίτο αυγό και χτυπάμε μόνο τον κρόκο. Αλείφουμε τα φύλλα τής πίτας.
Ψήνουμε στους 180* για 40' περίπου, μέχρι να ροδίσει η πίτα μας και να κρατσανίσουν τα φύλλα της.