Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018

Αυτή η συνταγή έχει μεγάλο σουξέ και πολλοί μου την έχουν ζητήσει. Η γιαγιά μου την έφτιαχνε σε μια οικογένεια Ιταλών

Αυτή η συνταγή έχει μεγάλο σουξέ και πολλοί μου την έχουν ζητήσει. Η γιαγιά μου την έφτιαχνε έτσι
(ήταν μαγείρισσα κάποτε σε μια οικογένεια Ιταλών) από την οποία την έχει πάρει και η μαμά μου. Την έχω δοκιμάσει όμως και από άλλες γιαγιάδες με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Στο σπίτι μου μαγειρεύεται συχνά αφού είναι το αγαπημένο φαγητό του αδελφού μου. Το μυστικό είναι οι τηγανητές πατάτες που το συνοδεύουν και μουσκεύονται μέσα στη σάλτσα. Φυσικά μπορεί να συνοδευτεί και με ρυζότο. Εμείς τις περισσότερες φορές φτιάχνουμε κοτόπουλο λεμονάτο αλλά μπορεί να γίνει και με μοσχάρι νουά ή ελιά ή ποντίκι ή χτένι σπάλας, κυλότο και χοιρινό από σπάλα (απλά δε φτιάχνουμε τα άλλα κρέατα τόσες φορές ως λεμονάτα όσο το κοτόπουλο γιατί έχουμε περισσότερες παραλλαγές σε αυτά που μας αρέσουν).

Υλικά:

2 μπούτια κοτόπουλο και 2 στήθος κομμένα σε μερίδες ή 1 κιλό μοσχάρι σε μικρά κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
3/4 κούπας κονιάκ
1 φύλλο δάφνης
λίγο φρέσκο δενδρολίβανο
1 κύβο κοτόπουλο (προαιρετικά)
3/4 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 κούπα νερό για χύτρα ή 3 για κανονική κατσαρόλα
5-6 μέτριες πατάτες

Πως το μαγειρεύουμε:

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας. Όταν κοντεύει να ροδίσει ελαφρά από όλες τις πλευρές (δεν το καίμε για να κοκκινίσει γιατί σκληραίνει το κρέας) ρίχνουμε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδου να ροδίσουν και αυτές τις βγάζουμε και τις πετάμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε με το σκόρδο και μια κόκκινη πιπεριά κομμένη στα τέσσερα για να σοταριστεί και σβήνουμε το κρέας με το κονιάκ. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη δάφνη, ελάχιστο δενδρολίβανο (κατά προτίμηση φρέσκο), τον κύβο και το νερό.

Στη χύτρα, σκεπάζουμε και βράζουμε το φαγητό 1/2 βαθμό πριν το τέλος η θερμοκρασία και 40' για κοτόπουλο, 60'-80' αν είναι μοσχάρι ή χοιρινό (Διαβάστε τις οδηγίες της δικής σας χύτρας γιατί η κάθε εταιρεία έχει δικούς της κανόνες).

Σε κανονική κατσαρόλα σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία 1 ώρα για κοτόπουλο, 1 και μιση ώρα για μοσχάρι ή χοιρινό. Εάν το φτιάξουμε με πατάτες (που το συνιστώ) να φροντίσουμε να μείνει το φαγητό με 1 κούπα σάλτσα διαφορετικά θέλει δεμένη σάλτσα για συνοδεία με ρυζότο (αν χρειαστεί τότε δένουμε με κορν φλάουερ ή αλεύρι).
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το φαγητό μας τηγανίζουμε πατάτες χοντροκομμένες κυδωνάτες σε φριτέζα με μπόλικο καθαρό σπορέλαιο, με θερμοκρασία όχι δυνατή -εμείς το βάζουμε στο 2- έτσι ώστε να σιγοψηθούν μέσα και να ροδίσουν απ' έξω. Βγάζουμε τις πατάτες, τις αλατίζουμε λίγο.
Όταν γίνει το κρέας  στην καθορισμένη ώρα, ανοίγουμε τη χύτρα με το γνωστό τρόπο και ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού.

Υπολογίζουμε να έχει περίπου 1 κούπα σάλτσα. Αν είναι περισσότερα τα υγρά αφήνουμε ξεσκέπαστη τη χύτρα με μεγάλη θερμοκρασία ώστε να πιει λίγο τα υγρά και εμείς δίπλα παρακολουθούμε να μην πιει περισσότερα από όσα χρειάζεται!!! Αν έχει παραβράσει το κρέας και τα υγρά είναι ακόμη αρκετά τότε δένουμε τη σάλτσα με κορν φλάουερ με το γνωστό τρόπο. Όταν η σάλτσα είναι πλέον στην ποσότητα που θέλουμε, ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα με το κρέας αφήνοντας για 1-2 λεπτά να πάρουν βράση μαζί, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα 2-3 φορές αργά και απαλά να μη διαλύσουμε τις πατάτες. Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά. Οι πατάτες μας θα βγούν μελωμένες και πεντανόστιμες!!!!!

Έχω εντυπωσιαστεί με το πόσο καλά δένει τη σάλτσα μια κουταλιά βουτύρου στο τέλος οπότε εγώ δε θα ξαναχρησιμοποιήσω αλεύρι ή κορνφλάουερ για να τη δέσω. Το βάζω πια και όταν φτιάχνω τη συνταγή με πατάτες.


Η  μαμά προσθέτει:

Στη συνταγή μας αν αντί για κονιάκ ρίξουμε το χυμό ενός ζουμερού λεμονιού το ονομάζουμε Λεμονάτο.

Την ίδια ακριβώς συνταγή την ονομάζουμε ψητό της κατσαρόλας αν βάλουμε το χυμό από ένα μέτριο λεμόνι και 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ ή
αντί για κονιάκ  βάζουμε 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί.

Όσο αναφορά το νερό που ρίχνουμε στην κατσαρόλα ο δολοφόνος θα λύσει το μυστήριο!!!!
Είχα μια χύτρα ταχύτητας SEB γύρω στα 30 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έριχνα τη διπλάσια ποσότητα νερού για να βράσει το οποιοδήποτε φαγητό από αυτό που χρειαζόταν μια άλλη χύτρα. Γι αυτό και στην παραπάνω συνταγή κάποιοι αναρωτήθηκαν για τη μεγάλη ποσότητα νερού!!! και είχαν απόλυτο δίκιο.

Αγόρασα καινούργια χύτρα ταχύτητας και σας πληροφορώ ότι πλέον μαγειρεύω όλα τα φαγητά 1/2 βαθμό πριν το τέλος της θερμοκρασίας και νερό βάζω αυτό ακριβώς που θέλω στο τέλος να έχει το φαγητό μου!!!!!!!!!!!!!!

Το συμπέρασμα!!!! Με τα χρόνια η παλιά χύτρα έχασε τη φόρμα της (παρόλο που άλλαζα συχνά το λάστιχο στο καπάκι) και χρειαζόταν να μαγειρεύω 1 βαθμό πριν το τέλος της θερμοκρασίας, διπλάσια ποσότητα νερού και σχεδόν διπλάσιο χρόνο!!!! Για αυτό συνιστούμε να διαβάζετε τις οδηγίες της δική σας χύτρας ταχύτητας.!!!!
Ελπίζω να λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις!!!!