Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

Λαχανοντολμάδες νοστιμότατο, κλασικά χειμωνιάτικο φαγητό.

ΥΛΙΚΑ


1 λάχανο
1 πιπεριά κέρατο
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 καρότα
1 πατάτα
2 κολοκύθια
3 κλων. άνηθο
½ ματσ. μαϊντανό
½ ματσ. δυόσμο
1 κρεμμύδι
½ φλ. ρύζι γλασέ
1 κ.γ. κόλιαντρο τριμμένο
1 ζωμό λαχανικών KNORR «Σπιτικός»
2 κ.σ. σταφίδες
Ελαιόλαδο Άλτις
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρούμε την καρδιά από το λάχανο για να χωρίσουν τα φύλλα ευκολότερα και στη συνέχεια το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει για να το ζεματίσουμε, να μαλακώσουν και να ανοίξουν τα φύλλα. Θα πάρει 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Αφαιρούμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν.

Το υπόλοιπο λάχανο που θα μας περισσέψει μπορούμε να το κάνουμε σαλάτα ή να το μαγειρέψουμε με ρύζι.

Ξεφλουδίζουμε την πατάτα, πλένουμε το καρότο και το κολοκύθι, τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφη και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ.

Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.

Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις προσθέτουμε στα υλικά.

Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό μαζί με το κοτσάνι τους.

Προσθέτουμε το ρύζι, τον τριμμένο κόλιανδρο και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε τα ζεματισμένα φύλλα σε πάγκο και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι κάθε φύλλου για να τυλίγονται πιο εύκολα.

Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια μαζί με μερικά φυλλαράκια που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο τύλιγμα και τα στρώνουμε στον πάτο μιας κατσαρόλας μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο κόλιανδρο.

Βάζουμε 1-2 κουταλιές από το μείγμα μέσα σε ένα λαχανόφυλλο και τυλίγουμε σε ρολάκι -ντολμαδάκι. Τον τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το κλείσιμο του φύλλου στην κάτω πλευρά για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο. Επαναλαμβάνουμε με τους υπόλοιπους ντολμάδες και τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα, χωρίς απαραίτητα να είναι πολύ σφιχτά τοποθετημένοι και στριμωγμένοι μεταξύ τους.

Διαλύουμε το ζωμό λαχανικών σε μισό λίτρο ζεστό νερό και περιχύνουμε με αυτό τους ντομάδες μέχρι να τους καλύψει.

Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο που θα τους κρατήσει στη θέση τους κατά το βράσιμο.

Βράζουμε για 20 λεπτά αρχικά σε δυνατή φωτιά και μόλις βράσει το νερό χαμηλώνουμε στη μέση τη θερμοκρασία.