Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018

Αμαρτωλός μοναδικός τραγανός, μυρωδάτος, πλούσιος, σιροπιασμένος Γιαννιώτικος μπακλαβάς!!

Υλικά


1 κιλό φύλλο κρούστας
200γρ. φύλλο καταΐφι
½ κιλό αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
½ κιλό καρύδια χοντροκοπανισμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού φρυγανιά ή παντεσπάνι τριμμένο
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
½ κουταλιά γλυκού γαρίφαλο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος

Για το σιρόπι

4 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
3 σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά ώστε να ενωθούν μεταξύ τους τα αμύγδαλα, τα καρύδια, η φρυγανιά, η κανέλα και το γαρίφαλο.
Χωρίζετε τα φύλλα ανά δύο. Παίρνετε δύο φύλλα τα οποία βουτυρώνετε μεταξύ τους. Απλώνετε στη μέση του φύλλου (και κατά μήκος) μία λεπτή στρώση γέμισης, βάζοντας κάνω απ’ αυτή λίγο καταΐφι δουλεμένο αραιό. Τα γυρίζετε και τα τυλίγετε σφιχτά σε ρολό. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Τοποθετείτε τα ρολά σε στρογγυλό ή τετράγωνο βουτυρωμένο ταψί και ταχαράσσετε με κοφτερό μαχαίρι μέχρι τη μέση. Η μια χαραματιά από την άλλη να απέχει 4-5 εκατοστά. Περνάτε την επιφάνεια τους με άφθονο βούτυρο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι, το οποίο πρέπει να έχει πυκνότητα ελαιόλαδου. Το αφήνετε να κρυώσει.
Μόλις ροδίσει ο μπακλαβάς τον βγάζετε από το φούρνο και τον κόβετε σε κομμάτια, σύμφωνα με τις χαραγματιές. Τον ξαναβάζετε στο φούρνο για πέντε λεπτά. Τον βγάζετε και τον περιχύνετε με κρύο σιρόπι. Τον αφήνετε πριν τον σερβίρετε. Για μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων μπορείτε να φτιάξετε στο ίδιο ταψί διαφορετικά σχέδια όπως μπακλαβά με φρούτα ή σοκολάτα, καταϊφι ή σαραγλί.