Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018

Κάνουμε Μπακλάβα - Τουρκική γλυκό σιροπιαστό που λιώνει στο στόμα

Υλικά


1 πακέτο λεπτό φύλλο μπακλαβά (450-500 γρ.)
250 γρ. φιστίκι Αιγίνης(ψίχα ανάλατη)
200 γρ. αμυγδαλόψιχα
70 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. καρδάμωμο
300 γρ. βούτυρο φρέσκο

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη
500 γρ. νερό
Μερικές κουταλιές ροδόνερο (κατά προτίμηση)

Παρασκευή

Βάζουμε στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς και το καρδάμωμο, τμηματικά, και τους κόβουμε με προσοχή, να μην ψιλοκοπούν υπερβολικά. Τους αναμειγνύουμε με τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο σε κατσαρολάκι, για να λιώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°. Απλώνουμε σε ανάλογο, βουτυρωμένο ταψί έξι φύλλα βουτυρωμένα καλά, ένα ένα. Απλώνουμε το μισό μείγμα ξηρών καρπών. Συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα βουτυρωμένα και το υπόλοιπο μείγμα. Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα (πρέπει να είναι 5-6) πάντα βουτυρωμένα ανάμεσα. Χαράζουμε τον μπακλαβά και τον ψήνουμε περί που για 25 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσό το φύλλο. Τον αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Στο μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 7-8 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το ροδόνερο. Ρίχνουμε το σιρόπι καυτό στον κρύο μπακλαβά. Τον αφήνουμε να "τραβήξει" αρκετές ώρες πριν τον σερβίρουμε.

Σημ.: Μοιράζουμε τα φύλλα ανάλογα με τον αριθμό τους.