Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2018

Ελληνικό φαγητό αλλά χωρίς κρέας.Ψευτο-παστίτσιο!! Υπέροχο και φανταστικό πιάτο για το τραπέζι σας.

Υλικά

300 γρ χυλοπίτες

Για τη γέμιση

5 κουταλιές ελαιόλαδο
500 γρ μανιτάρια
1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο
2-3 ώριμες τομάτες, κομμένες σε κυβάκια
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
500 γρ πράσα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες

Για την επικάλυψη

350 γρ γιαούρτι στραγγιστό
200 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
3 αβγά
αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο
φύλλα από 2 κλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι κοκκινοπίπερο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια, μαζί με το σκόρδο. Προσθέτουμε τις τομάτες, το μαϊντανό κι αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράζει μέχρι να σωθούν τα υγρά του. Στη συνέχεια, απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό, που ήδηκοχλάζει και τις βράζουμε για 3 λεπτά και τις σουρώνουμε.

Καθαρίζουμε το σκόρδο λιώνουμε τις σκελίδες του με τη φαρδιά λάμα ενός μαχαιριού κουζίνας και τις προσθέτουμε στο γιαούρτι μαζί με το δυόσμο και το κοκκινοπίπερο κι ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί τις μισές χυλοπίτες και τις πασπαλίζουμε με λίγο από το τριμμένο κεφαλοτύρι.

Προσθέτουμε τα πράσα και μετά με το γιαούρτι. Πάνω από το γιαούρτι απλώνουμε τη γέμιση των μανιταριών. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες χυλοπίτες. Λιώνουμε το βούτυρο για λίγο, χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε στο λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε το μείγμα και περιχύνουμε τις χυλοπίτες.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι, βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC και ψήνουμε για 40 λεπτά. Η σχάρα του φούρνου θα πρέπει να είναι τοποθετημένη στην πιο χαμηλή βαθμίδα.Μετά τα πρώτα 30 λεπτά σκεπάζουμε το ταψί με μια λαδόκολλα ή με αλουμινόχαρτο.Αφού βγάλουμετο φαγητό από το φούρνο το αφήνουμε να χλιάνει κάπως και το σερβίρουμε.