Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό τυρί




Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό τυρί
η συνταγή 

10 λίτρα γάλα εγώ χρησιμοποιώ αγελαδινό το οποίο δεν βράζω γιατί το γάλα αποβουτυρωνεται και το τυρί γίνεται σαν "ασβέστη " πράγμα που δεν το θελουμε
5 ml υγρή τυρομαγιά με το δοσομετρικο καπάκι της μαγιάς
Κυανός Σταύρος

Εκτέλεση 

Βάζω το γάλα σε λεκάνη που έχει δικό της καπάκι με δύο στραγγιστηρια και την κοινώς τσαντίλα.
Στραγγίζω το γάλα βλέπω η θερμοκρασία του γάλακτος να είναι χλιαρή και λόγο το ότι κάνω χρόνια αυτή την δουλειά θερμόμετρο είναι το μικρό μας δαχτυλακι ..
αν δω ότι η θερμοκρασία είναι αυτή που πρέπει βάζω στο δοσομετρικο καπάκι τυρομαγιά λίγο νερό και το ρίχνω στο γάλα ανακατεύω πολύ καλά σκεπαζω και αφήνω στην άκρη μέχρι να πήξει δεν βιάζομαι περιμένω μέχρι να πήξει σωστά όταν πήξει χαράζω με ένα μαχαίρι το αφηνω περιμένω μέχρι την στιγμή που θα βγάλει τυρόγαλο ( Αν δεν βγάλει τυρόγαλο και το βάλουμε να στραγγίσει θα μας κολλήσει στην τσαντίλα το τυρί και αδύνατον να στραγγίσει και δεν είναι καλό αυτό πρέπει όπωσδηποτε να βγάλει τυρόγαλο )

Οταν δω πως έχει βγάλει τυρόγαλο τότε περνώ ένα τουλπανι κοινως τσαντίλα και βάζω το πηγμένο τυρί στην τσαντίλα και αφήνω να στραγγίσει για τον λόγο ότι η ποσότητα είναι μεγάλη και έχει βάρος δεν κρεμαω την τσαντίλα με το τυρί στην βρύση της κουζίνας
στην λεκάνη αυτή που πήζω το γάλα επάνω βάζω( μια σχάρα όπως αυτή που έχει ο φούρνος η κουζίνα μας ) και ένα μεγάλο πλαστικό σουρωτηρι σαν αυτό που( στραγιζουμε τα μακαρονια) και τοποθετώ την τσαντίλα με το τυρί αφήνω και στραγγιζει ανακινώντας ανά διαστήματα για να στραγγίσει καλά γιατί είναι ποσότητα .όταν δω πως στράγγισε περνώ την τσαντίλα με το τυρί και τοποθετώ σε καλούπι βάζω για βάρος ένα κομμάτι μάρμαρο

Όταν είναι σε αυτό το στάδιο που βλέπετε στην φωτό βγάζω από την τσαντίλα και το κόβω σε κομμάτια αλατιζω τα κομμάτια τυρί με χοντρό αλάτι και τα τοποθετώ σε ένα τάπερ μεγάλο μόλις συγκεντρώσω ποσότητα και βλέπω ότι μπορώ να συμπληρώσω δοχείο (αυτό που βάζουμε τυρί)
Συνήθως βάζω σε δοχείο μισαδι

Το τυρί που έχω συγκεντρώσει σε μια λεκάνη βάζω νερό και ξεπλένω τα κομμάτια τυρί και τα αραδειάζω ομοιόμορφα σε δοχείο
Κάνω άλμη με τυρόγαλο γιατί γίνεται καλύτερο έχει και την γεύση που πρέπει
Σε δύο λίτρα τυρόγαλο
150 γραμ αλάτι χοντρό
(Δεν γεμίζω μέχρι επάνω τυρόγαλο γιατί φουσκώνει και τρέχει Παρ ' όλο που έχουμε το δοχείο κλειστό )

Όταν συμπληρώσω το δοχείο με το τυρί και το τυρόγαλο μουσκευω με το τυρόγαλο ένα κομμάτι λαδόκολλα και καλύπτω το τυρί στο δοχείο φροντίζοντας να υγραινεται με το τυρόγαλο η λαδόκολλα όσο διάστημα θα είναι στο δοχείο και στη διάρκεια ωρίμανσης του
Και για να μην περνάει" αέρας " στο δοχείο από την στιγμή που θα το κλείσουμε βάζουμε ένα κομμάτι νάιλον σακούλα πρωτα και κλείνουμε με το καπάκι το δοχείο
Το τυρί μας ωριμάζει σε τρεις μήνες και συντηρείται σε ψυγείο με θερμοκρασία 4 βαθμούς
Καλή επιτυχία όποιος το επιχειρήσει για να φτιάξει τυρι