Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Ο Ερντογάν «τραβάει το σκοινί» με τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη

Άσχημη τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του Ανθυπολοχαγού


Άγγελου Μητρετώδη και του Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης όταν έχασαν τον προσανατολισμό τους κατά τη διάρκεια περιπολίας στον Έβρο και πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταύτισε την υπόθεση τους με αυτή των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας και σημείωσε πως η δικαιοσύνη είναι αρμόδια και θα αποφασίσει για την τύχη τους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας σε συγκέντρωση στην Αντιόχεια είπε: «Κάποιοι προσπάθησαν να με σκοτώσουν και διέφυγαν. Διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο. Τότε ο Τσίπρας μου είχε πει πει ότι θα κανονίσω την υπόθεση. Πέρασαν μήνες και χρόνια και ακόμη να το κανονίσει. Και τώρα ψάχνουν να τους προστατεύσουν. Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Ελληνες που παραβίασαν τα σύνορα. Ξεσηκώθηκε όλη η Δύση. Μας είπαν είστε μεγάλο κράτος, δώστε το σε εμάς. Αυτή η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη. Οτι αποφασίσει η δικαιοσύνη. Σταματήστε. για αυτούς τους τρομοκράτες δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα».

Όλοι φυσικά γνωρίζουν πως στην Τουρκία η δικαιοσύνη μόνο αυτόνομη δεν είναι, αλλά ελέγχεται πλήρως από τον Ερντογάν ο οποίος δείχνει πως θέλει να τραβήξει το σχοινί στα άκρα παρά τις αντιδράσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέμπερ: Πολιτικοί κρατούμενοι οι δύο Έλληνες

«Πολιτικούς κρατούμενους» χαρακτηρίζει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Σε δηλώσεις του στο  protothema.gr, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητεί τον οριστικό τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προτείνοντας μια ειδική συνεργασία σε επιμέρους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Βέμπερ υπογραμμίζει πως εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης εντός του 2018, υπάρχει ο κίνδυνος επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων, της αποτυχίας του χώρου Σένγκεν και της αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, τις οποίες χαρακτήρισε «ιστορικές για το μέλλον της Ε.Ε.».

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο ίδιος εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι ενώ η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά τις συμφωνίες του προγράμματος στήριξης, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ενδιαφέρεται περισσότερο για τις δημοσκοπήσεις και την πολιτική της επιβίωση παρά για την εφαρμογή ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος.