Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

Φτιάχνω μόνος μου - Ανθότυρο εύκολα & γρήγορα

Ρωτήσαμε με την μαμά μου πως μπορούμε τώρα το καλοκαίρι να φτιάξουμε ανθότυρο από
κατσικίσιο γάλα. Παραδοσιακά η μυζήθρα γίνεται από το τυρόγαλα, δηλαδή το υγρό που μένει αφού πήξουμε το τυρί. Υπάρχει όμως τρόπος να φτιάξουμε ανάλατο και ελαφρύ ανθότυρο χωρίς να χρειαστεί να τυροκομίσουμε και είναι ο ακόλουθος.


Θα χρειαστούμε

5 κιλά γάλα φρέσκο κατσικίσιο ή πρόβειο ή ανάμεικτο 1/2 φλιτζανάκι του καφέ σουρωμένο χυμό λεμόνι μια μεγάλη κατσαρόλα ένα τουλπάνι ή ένα καλούπι ή στην τελική ένα μεγάλο σουρωτήρι μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετή υπομονή

ΤΡΟΠΟΣ

Βάζουμε την κατσαρόλα με το γάλα σε μέτρια φωτιά για να μην κολλήσει το γάλα. Περιμένουμε από πάνω μέχρι την στιγμή που θα αρχίσει το γάλα να φουσκώνει πριν όμως βράσει.


Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με μια γρήγορη αλλά περιμετρική κίμηση αδειάζουμε μέσα το χυμό λεμόνι. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι και βλέπουμε οτι σιγά σιγά το γάλα αρχίζει να κόβει και να γεμίζει η κατσαρόλα μικρά μικρά άσπρα κομματάκια.


Με μια τρυπητή κουτάλα ανακατεύουμε γύρω γύρω κυκλικά το γάλα και μαζεύουμε αυτά τα κομματάκια και τα ρίχνουμε μέσα στο καλούπι ή στο σουρωτήρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να μαζεύουμε κομματάκια μέχρι να σταματήσουν να σχηματίζονται.

 Με ένα κουτάλι πατάμε καλά για να φύγουν τα υγρά από το τυράκι και το αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο. Όταν κρυώσει το τρώμε όπως είναι φρέσκο, ή το βάζουμε σε πιτούλες . Αν όμως θέλουμε μπορούμε να το αλατίσουμε , να το τυλίξουμε καλά και να το κρεμάσουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος να ξεραθεί. Έτσι θα έχουμε μυζηθρούλα ξερή να τρίβουμε στα μακαρόνια μας το χειμώνα. Με 5 κιλά γάλα φτιάχνουμε περίπου 1 κιλό χλωρό τυράκι. Όσοι το τολμήσετε θα ενθουσιαστείτε με την γεύση και την υφή του τυριού.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ