Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Υπό κράτηση τέθηκε ο Νικολά Σαρκοζί

Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο Σαρκοζί κρατείται από τις αστυνομικές αρχές της
Ναντέρ σε σχέση με την έρευνα για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από το καθεστώς Καντάφι το 2007.

Οι αποκαλύψεις είχαν γίνει το 2012. Εγγραφο της λιβυκής κυβέρνησης που χρονολογείται από το 2006, φέρει την υπογραφή του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης Μούσα Κούσα και κάνει λόγο για συμφωνία Τρίπολης να προσφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η Le Monde, η υπόθεση αφορά στο ενδεχόμενο ο Γάλλος πρώην πρόεδρος να είχε δεχθεί χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2007 από τη Λιβύη. Είναι η πρώτη φορά που ο Σαρκοζί καλείται να δώσει εξηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα μετά το άνοιγμα της υπόθεσης τον Απρίλιο του 2013. Η κράτησή του μπορεί να διαρκέσει 48 ώρες μετά την παρέλευση των οποίων οι δικαστές μπορούν να αποφασίσουν αν θα συντάξουν κατηγορητήριο.

Πριν από τέσσερα χρόνια προκάλεσε τεράστια αίσθηση στη Γαλλία η μετάδοση από το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό δίκτυο της χώρας, το France 3, ενός ηχητικού αποσπάσματος από συνέντευξη του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος υποστήριξε ότι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007. «Εγώ τον έκανα πρόεδρο», είπε ο Καντάφι στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Μάρτιο του 2011 στην Τρίπολη της Λιβύης, λίγες μέρες πριν την έναρξη των δυτικών αεροπορικών βομβαρδισμών που οδήγησαν στην αποπομπή του από την εξουσία και την εξόντωσή του από πολιτοφυλακές τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.

Ο Σαρκοζί ήταν πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012. Προσπάθησε να επανεκλεγεί και το 2017 αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει υψηλό ποσοστό.