Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Κουλουράκια πασχαλινά λεμονάτα!!!

ΥΛΙΚΑ


(για 70-80 κουλουράκια)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
(ή 125 γρ.φυτίνη με βούτυρο γάλακτος + 125 βούτυρο αγελαδινό-αυτό έβαλα εγώ γιατί δε μου έφτανε το βούτυρο)
2 κούπες ζάχαρη
3 αυγά
2 βανίλιες
1/2 κούπας γάλα φρέσκο πλήρες
1 κ.σούπας(15 γρ,) αμμωνία
ξύσμα από ένα μεγάλο φρέσκο λεμόνι

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε και τ'αυγά και συνεχίζουμε.

Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα.
Ανακατεύουμε τις βανίλιες με το αλεύρι.

Βάζουμε το γάντζο,ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού,το μιγμα της αμμωνίας και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που όμως δεν κολλά στα χέρια.

Πλάθουμε κορδόνια στο πάχος ενός μικρού δακτύλου και πλάθουμε σε διάφορα σχήματα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β.αραδιασμένα,σε λίγη απόσταση το ένα από το άλλο,σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί,για περίπου μισή ώρα,ώσπου να ροδίσουν.

Να έχετε κατά νου,οτι αυτή είναι μια συνταγή για κουλουράκια τραγανά...γιατί ίσως να υπάρχουν κι άλλες που είναι πιο μαλακά τα κουλούρια.

Όταν τα ψήνετε θα νιώθετε έντονη τη μυρωδιά της αμμωνίας,μα στην γεύση,μετά, δε θα υπάρχει καθόλου.

Επίσης θα προσέξατε οτι απουσιάζει παντελώς η επικάλυψη με αυγό-ο λόγος είναι πλέον προφανής!Όσο και να ψηθεί στο φούρνο,το αυγό πάντα μυρίζει από πάνω-στη δική μου μύτη...

Αν εσείς όμως το θέλετε,οπωσδήποτε, αλείψτε τα πριν τα ψήσετε με ένα κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό...

Πριν τα φτιάξω άκουγα διάφορες ιστορίες για κουλουράκια που δεν πλαθονται,που απλώνουν...φήμες...αν ακολουθήσετε πιστά τη συνταγή δε θα παιδευτείτε καθόλου...

Σαν τελευταία σημείωση θα έλεγα,οτι αν διαθέτετε μίξερ που ζυμώνει μην κάνετε εσείς τη δουλειά του... αυτό θα σας κάνει-πολύ καλύτερα- το ζύμωμα σε λιγότερο χρόνο...