Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018

Αφράτα σταφιδόψωμα. Ένα υγιεινό σνακ για το πρωινό μικρών και μεγάλων

ΥΛΙΚΑ


700 γρ. αλεύρι δυνατό (κίτρινο)
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι μαύρη σταφίδα (εννοείται Αιγίου!)
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
1 φακελάκι ξερή μαγιά
½ κ.σ. αλάτι χοντρό
2 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. μέλι
½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο και λίγο για το άλειμμα του ταψιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύετε τη μαγιά στο νερό και προσθέτετε το γάλα και το μέλι. Ρίχνετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύετε για να σχηματιστεί ένας μάλλον υδαρής χυλός. Αφήνετε το προζύμι να ‘γίνει’, σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια πετσετούλα. Όταν θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε με το γάντζο ζύμωμα στο μίξερ για 5-7 λεπτά  ή με τα χέρια, για λίγο περισσότερο .

Η ζύμη πρέπει μάλλον σφιχτή, αλλά και ευχάριστα αφράτη και ελαστική. Ανάβετε το φούρνο στους 50ο C και την αφήνετε και αυτή να διπλασιαστεί σε όγκο (για μισή ώρα περίπου) πάντα σκεπασμένη. Στη συνέχεια, χωρίς να την ξαναζυμώσετε, παίρνετε κομμάτια ζύμης στο μέγεθος μιας μικρής ντομάτας , τα πλάθετε μπαλάκια και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί, κυκλικά.

Φροντίστε να απέχουν 1 ½ εκ. μεταξύ τους. Τα αφήνετε να «ανέβουν» λίγο,για περίπου ένα τέταρτο.Στη συνέχεια, τα αλείφετε με ένα πινέλο κουζίνας με δυο κ.σ. γάλα εβαπορέ, που το έχετε αραιώσει με μια κ.σ. νερό. Ψήνετε σε κάτω αντίσταση και αέρα, στους 160ο C, για μισή ώρα και στους 180ο C, για άλλο ένα τέταρτο περίπου.

Τα σταφιδόψωμα είναι  έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα. Όταν θα έχουν ψηθεί τα αλείφετε με λίγο νερό για να γυαλίσουν και τα τοποθετείτε πάνω σε σχάρα, για να κρυώσουν.