Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018

Παραδοσιακή τυρόπιτα της γιαγιάς !!

Για περίπου 8 φύλλα θα χρειαστείτε:


700-800 γρ. αλέυρι (εγώ έβαλα μισό σταρένιο, μισό για όλες τις χρήσεις,ανοίγει πιο δύσκολα αλλά γίνεται πιο τραγανό)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 1/2 κ.σ. ξύδι, 1 πρέζα αλάτι
νερό όσο χρειαστεί, σίγουρα ένα ποτήρι νερό και μισό
πολύ αλεύρι για το άνοιγμα

Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:

3-4 αυγά
μισό ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια γάλα
600-700 γρ. αλεύρι και αναλόγως πόσο τυρί σας αρέσει να έχει η πίτα

Διαδικασία:

Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά μας. Ρίχνουμε λίγο νεράκι στην αρχή. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να πλάθεται σωστά το ζυμάρι μας και να μην κολλάει στα χέρια μας. 

Εάν κολλάει, ρίχνουμε λίγο αλευράκι.Κόβουμε το ζυμάρι μας σε μικρά μπαλάκια και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.Ανοίγουμε τα φύλλα μας. 

Φτιάχνουμε τη γέμιση. Χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το γάλα, το λάδι και στο τέλος τη φέτα.
Λαδώνουμε το ταψί μας. Στρώνουμε δύο φύλλα στη βάση. Κάθε φορά που βάζουμε ένα φύλλο λαδώνουμε κιόλας!Όχι πολύ λάδι, απλά ραντίζουμε. 

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, απλώνουμε τα φύλλα μας έτσι ώστε να κάνουν και λίγες ζάρες.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη γέμιση σε διάφορα σημεία, στρώνουμε φυλλαράκι από πάνω και λαδώνουμε το φύλλο μας. 

Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα ή κάνουμε την πίτα μας όσο λεπτή ή χοντρή τη θέλουμε. Φροντίστε να κρατήσετε δύο φύλλα για την τελευταία στρώση. Έμενα προσωπικά μου αρέσει χοντρούλα και γι'αυτό έβαλα 8 φύλλα, 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 °C μέχρι να ροδίσει καλά πάνω κάτω, περίπου μία ώρα. Μετά το πρώτο μισάωρο κατεβάζουμε στους 200-180. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός, ψήστε στους 200.

Έτοιμη και λαχταριστή!!!!