Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Βαρουφάκης: Είναι παραμύθι ότι η Ελλάδα σώθηκε - Πάει από το κακό στο χειρότερο

Σφοδρή κριτική στην Ευρώπη για την πολιτική που ακολουθεί στην Ελλάδα άσκησε για μία ακόμη φορά ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur. 


«Η Ευρώπη λέει ότι η Ελλάδα έχει σωθεί, ότι πάει καλύτερα. Πρόκειται για παραμύθι. Η πραγματικότητα είναι πως πάει από το κακό στο χειρότερο.

Η Ευρώπη πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της πολιτικής της, αλλά οι νέοι φεύγουν. Και είναι οι πιο καταρτισμένοι αυτοί που εγκαταλείπουν τη χώρα» τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 

«Στην Ελλάδα οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώνονται ενώ αυξάνεται η μερική απασχόληση. Εάν εργάζεσαι τρεις ώρες την εβδομάδα, σου λένε ότι δουλεύεις. Είναι καταστροφικό. 14 αεροδρόμια πουλήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Μυκόνου και της Σαντορίνης σε μία διεθνή γερμανική εταιρία για 1,2 δισ.

Για ψίχουλα. Αγοράζουν με τα χρήματα που τους δίνουμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία.  Είναι σαν να παίρνω εγώ το σπίτι σας και εσείς να μου δίνετε από πάνω τα χρήματα για να το αγοράσω. Είναι τρελό» σχολιάζει ο κ. Βαρουφάκης. 

«Δυστυχώς, είναι μία αριστερή κυβέρνηση που έχει επιλέξει αυτή την πολιτική. Και αυτό παραλύει την πλειοψηφία του πληθυσμού. Πρόκειται για να θανατηφόρο συνδυασμό» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.   Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο Nouvel Observateur, ο πρώην ΥΠΟΙΚ δηλώνει απογοητευμένος από τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να δηλώσω ότι είμαι πολύ απογοητευμένος. Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, έχω ή μάλλον είχα, μία καλή προσωπική σχέση μαζί του. Εκτίμησα τη στάση του το 2015 ενόσω βρισκόμουν στην κυβέρνηση.

Είχαμε διαφωνίες σχετικά με το ζήτημα της λιτότητας και της αγοράς εργασίας, όμως περίμενα από αυτόν δυο πράγματα: ένα όραμα για την Ευρώπη που θα έχει συνοχή και λογική και το οποίο θα μάχεται για μεγάλες παραχωρήσεις από το Βερολίνο». 

«Ήλπιζα ότι θα υιοθετούσε μία πιο φιλελεύθερη στάση όσο αφορά τις πολιτικές ελευθερίες, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Είμαι απογοητευμένος γιατί κάνει λάθος και στα δύο θέματα. Ο

ι προτάσεις του για την Ευρώπη είναι πολύ αδύναμες. Προτείνει έναν ήπιο φεντεραλισμό. Έχει ένα όραμα που χωρίζεται σε τμήματα και πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα. Είναι σεβαστό αλλά νομίζω ότι κάνει λάθος. Για να του δοθούν αυτές οι μικρές παραχωρήσεις, ωστόσο, θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το πολιτικό του κεφάλαιο».

Με πληροφορίες από Nouvel Observateur