Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Τυρόπιτα φανταστική της μαμάς!!!

Υλικά:


200ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή πορτοκαλάδα με ανθρακικό

200ml ελαιόλαδο

2 κουταλιές σούπας (30ml) ρακή ή άλλο λευκό ποτό

¾  κουταλάκι αλάτι

430-450 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Για τη γέμιση

300-400 γρ. φέτα
1 αυγό
1 πρέζα πιπέρι
1 κ.γ. ξερό δυόσμο


Αν θέλετε να είναι πιο ήπια η γεύση της γέμισης μπορείτε να αντικαταστήσετε τα 100 γρ. φέτας με ανθότυρο, μυζήθρα ή ακόμα καλύτερα γιαούρτι.

Ολοκληρώνουμε

Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά και το αλάτι σε ένα μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε να ενσωματωθεί, αφήνουμε να ξεκουραστεί για κανένα 15λεπτο και χρησιμοποιούμε τη ζύμη για πίτες φούρνου ή πιτάκια.


Για μια μέτρια πίτα, στρώνουμε στο ταψί  του φούρνου χαρτί ψησίματος. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.

Απλώνουμε με το χέρι το μεγαλύτερο κομμάτι πάνω στο χαρτί. Πάνω σε ένα άλλο κομμάτι  χαρτί ή σε ένα φύλλο σιλικόνης ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι πάλι με το χέρι.

Αφού απλώσουμε τη γέμιση της επιλογής μας πάνω στο πρώτο κομμάτι, παίρνουμε με το χαρτί το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε μ’ αυτό τη γέμιση. Κλείνουμε την πίτα και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνου για 45 λεπτά και μετά ανεβάζουμε στους 180 βαθμούς τη θερμοκρασία μέχρι να ροδίσει όσο μας αρέσει.