Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018

Μία διαφορετική εκδοχή της αγαπημένης μας μηλόπιτας, η οποία σίγουρα θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Μία διαφορετική εκδοχή της αγαπημένης μας μηλόπιτας, η οποία σίγουρα θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους.


Υλικά

1 κιλό ξινόμηλα Granny Smith
1 κιλό κόκκινα μήλα
1 κουταλάκι του γλυκού. κανέλα
3/4 του φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

Για τη ζύμη

12 κουταλιές της σούπας πολύ κρύο ανάλατο βούτυρο
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/3 φλιτζάνι παγωμένη μαργαρίνη
6 έως 8 κουταλιές της σούπας (περίπου 1/2 φλιτζάνι) παγωμένο νερό

Εκτέλεση


Για τη γέμιση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τους προσθέτουμε την κανέλα και 3/4 του φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη.

Για τη ζύμη

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δώσουν μία ελαστική, σχετικά σκληρή ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια. Όταν είναι έτοιμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την μεταφέρουμε για τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο. Όταν τη βγάλουμε, ξαναζυμώνουμε για λίγο και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο που στη συνέχεια θα κόψουμε στα δύο.

Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι ( που μπορεί να μπει στον φούρνο ) σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς, 1 έως 2 λεπτά ή έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι.

Στη συνέχεια, κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και βάζουμε το ένα από τα δύο στο τηγάνι, φροντίζοντας να πάρει το σχήμα του. Από πάνω βάζουμε τα μήλα με την κανέλα και τη ζάχαρη. «Κλείνουμε» το γλυκό με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης. Χτυπάμε πολύ καλά το αυγό και αλείφουμε με αυτό την κορυφή του γλυκού. Πασπαλίζουμε με δύο κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη. Χαράζουμε τη ζύμη με μαχαίρι σε 4-5 σημεία για να φεύγει ο ατμός.

Μεταφέρουμε το τηγάνι στον προθερμασμένο φούρνο μας και ψήνουμε την τάρτα για περίπου 1 ώρα έως 1 ώρα και 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.

Για καλύτερη απόλαυση, την αφήνουμε για περίπου μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη σερβίρουμε. Συνοδεύεται καταπληκτικά με παγωτό!!