Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Ηθοποιός για τον Νίκο Σεργιανόπουλο: «Ήταν προβληματικός! Αυτό ήθελε να πάθει, αυτό έπαθε»

Χρειάστηκε να δω το βίντεο για να βεβαιωθώ ότι η ηθοποιός Δήμητρα Παπαδήμα είπε ακριβώς τα λόγια όπως τα μετέφεραν τα διάφορα σάιτ («Προβληματικός!
Έδειχνε βέβαια τα θέματα που είχε», «Με πήραν όταν δολοφονήθηκε από την ΕΡΤ. Λέω τι να σας πω; Γύρισα και είπα, «εντάξει παιδιά αυτό ήθελε να πάθει, αυτό έπαθε»!). Τα είπε έτσι ακριβώς.

Είναι αλήθεια ότι συχνά άνθρωποι που έχουν ψυχικά προβλήματα, εθισμούς κ.α. δε δέχονται τη βοήθεια. Όχι επειδή συνειδητά δεν την θέλουν, αλλά ακριβώς επειδή τα ψυχικά προβλήματα και οι εθισμοί θολώνουν τη σκέψη τους.

Είναι πολύ δύσκολο να βοηθήσεις με το ζόρι κάποιον που λέει όχι. Σε αυτό η ηθοποιός έχει ένα δίκιο.

Όμως το «έπαθε αυτό που ήθελε να πάθει» είναι πραγματικά άδικο.

Το ύφος της κ. Παπαδήμα δεν βοηθάει και πολύ.

Απ’ τον τρόπο και την έκφραση που έχει όταν λέει για τον Σεργιανόπουλο το χαρακτηρισμό «Προβληματικός», μέχρι και την φαινομενική αδιαφορία της («ντάξει παιδιά, έπαθε αυτό που ήθελε να πάθει») για κάποιον που μόλις δολοφονήθηκε, χωρίς καν να γνωρίζει ακόμη ακριβώς τις συνθήκες, η ηθοποιός μοιάζει σκληρή, αδιάφορη και χωρίς ψήγμα ενσυναίσθησης.

Πιθανότατα αυτό είναι το ύφος της κας Παπαδήμα γενικά και παρεξηγήθηκε άδικα στα social media. Επιπλέον η τηλεόραση παραμορφώνει ανθρώπους και συναισθήματα. Όταν όμως μιλάμε για τόσο ευαίσθητα θέματα, καλό είναι να το κάνουμε μετά από ψύχραιμη σκέψη και με προσεκτική γλώσσα. Θα ήταν χρήσιμο αν ήθελε να ανοίξει ένα θέμα η κα Παπαδήμα σχετικά με τον εθισμό, τις ψυχικές διαταραχές ή τις δολοφονίες. Αλλά θα έπρεπε να το κάνει με σοβαρότητα και με κάποια ειδική αφορμή, όχι σε μια τυχαία lifestyle εκπομπή του TV Μακεδονία καθώς έδινε αυτοπροωθητική συνέντευξη. Εκεί θα μπορούσε να ξεδιπλώσει πιθανώς πιο πετυχημένα τη σκέψη της και δε θα έδινε τόσο την αίσθηση της έλλειψης ενσυναίσθησης.

Επιπλέον, ας ειπωθεί και αυτό. Όχι, εκτός κι αν οι ίδιοι το δήλωσαν σε πλήρη ψυχική νηφαλιότητα, κανένας ξυλοκοπημένος, καμία βιασμένη ή κακοποιημένη γυναίκα και κανένας δολοφονημένος άνθρωπος, ακόμα κι αν ζούσε επικίνδυνα, αυτοκαταστροφικά ή ανόρεχτα δεν «έπαθε αυτό που ήθελε».

Όποιος δεν έχει τη δύναμη να αποδεχτεί βοήθεια δε σημαίνει πως εύχεται απαραίτητα να τον δολοφονήσουν και μάλιστα με 21 μαχαιριές, όπως τον Σεργιανόπουλο…