Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

Καμπούλ: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον πελατών σε ξενοδοχείο - Φόβοι για 15 νεκρούς

Τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ και άνοιξαν πυρ εναντίον πελατών σήμερα,


Εγινε γνωστό από μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών του Αφγανιστάν που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ λίγη ώρα αργότερα τις αναφορές επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, Ναζίμπ Ντανίς.

Όπως ανέφερε ο Ντανίς, ανάμεσα στους ενόπλους είναι και καμικάζι, ενώ οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, έχοντας φυσικά αποκλείσει την περιοχή, προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν. Επίσης ανέφερε ότι ένας εκ των τεσσάρων δραστών είναι νεκρός. Επίσης ανέφερε ότι αρκετοί πελάτες αλλά και μέλη του προσωπικού έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή περιοχή στο ξενοδοχείο, από τις ειδικές μονάδες αντιμετώπισης κρίσεων.Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, που επικαλούνται αξιωματούχους της αστυνομίας, υπάρχουν νεκροί, κάποιοι άνθρωποι έχουν τεθεί σε κατάσταση ομηρείας, ενώ οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στο ξενοδοχείο.

Η επίθεση ξεκίνησε όταν σημειώθηκε μια έκρηξη με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με μια πηγή από τους κόλπους των υπηρεσιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η ομάδα των ενόπλων άρχισε να πυροβολεί στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου προτού αποσυρθεί στον δεύτερο όροφο, σύμφωνα με μια άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ακούω πυροβολισμούς προς τον πρώτο όροφο, όμως δεν γνωρίζω πού βρίσκονται. Έχουμε κρυφτεί στα δωμάτιά μας. Βοηθήστε προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να έρθουν γρήγορα» περιέγραψε ένας πελάτης, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ένοπλοι, σύμφωνα με τον Αφγανό δημοσιογράφο Μπιλάλ Σαρουάρι, μπήκαν στο ξενοδοχείο από την κουζίνα και κινήθηκαν στα δωμάτια 104 και 105.

Ένας άλλος εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πάλευαν ενάντια σε πυρκαγιά αλλά και με τους επιτιθέμενους, στον τρίτο και τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου, κάτι που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφάλειας (NDS), προσθέτοντας ότι οι επιτιθέμενοι είχαν βάλει φωτιά και στην κουζίνα του ξενοδοχείου.

Άνθρωπος που δραπέτευσε από το ξενοδοχείο ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 νεκροί ή τραυματίες

Το περιστατικό συμβαίνει μόλις πέντε ημέρες αφού δύο πύραυλοι χτύπησαν τον διπλωματικό χώρο του κεφαλαίου του Αφγανιστάν.Περισσότερα ερωτήματα εγείρονται από δύο γεγονότα: Πρώτον το ότι τοπικά μέσα αναφέρουν πως υπήρχαν στο ξενοδοχείο 100 επίσημα πρόσωπα για κάποιο συνέδριο και γι' αυτό το λόγο, αυτό φυλασσόταν καλά.

Το δεύτερο είναι ότι, όπως αναφέρει και το CNN, το State Departement με ειδική οδηγία που εξέδωσε στις 18 Ιανουαρίου είχε προειδοποιήσει για πιθανές επιθέσεις από ομάδες ενόπλων σε ξενοδοχεία της χώρας.

Το ίδιο ξενοδοχείο μάλιστα είχε δεχτεί ξανά επίθεση το 2011, όταν σκοτώθηκα 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και εννέα από τους τρομοκράτες.