Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017

Η συνταγή για βορειοελλαδίτικη “Βαρβάρα”

Η Βαρβάρα Θράκης, είναι ένα γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, παρασκευάζεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας,
στις 4 Δεκέμβρη και μοιράζεται σε μπολάκια στους γείτονες για να έχουν καλή υγεία τα παιδιά του σπιτιού, αλλά και προς τιμήν της αγίας από όπου πήρε και το όνομά της.

Το Έθιμο:

Η «Βαρβάρα» παρασκευάζονταν την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας και μοιράζονταν ανήμερα της γιορτής της πρωί πρωί. Εκείνη τη μέρα, έβλεπες από κάθε σπίτι να βγαίνουν παιδιά, κρατώντας στα χέρια τους από το χερουλάκι τσίγκινα δοχεία γεμάτα με Βαρβάρα και να τα μοιράζουν στα σπίτια της γειτονιάς, που σύμφωνα με το έθιμο, έπρεπε να πάρουν πίσω, αφού τα γεμίσουν με το γλυκό του νοικοκύρη. Αυτή η μέρα, ήταν γιορτή για τα παιδιά και κάθε χρόνο την περίμεναν με ανυπομονησία. Η ατμόσφαιρα σ’ όλο το χωριό ήταν εορταστική. Το σπίτι έπρεπε οπωσδήποτε να λάμπει από καθαριότητα και να είναι πανέτοιμο να δεχτεί κάθε επισκέπτη. Σ’ ένα μεγάλο πανηγύρι στην καρδιά του Χειμώνα εξελίσσονταν τελικά η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Θράκη, με τη Θρακιώτισσα γυναίκα φορώντας την παραδοσιακή θρακιώτικη φορεσιά να πρωτοστατεί στο όλο σκηνικό.


Κάθε φορά που ξημερώνει η 4η Δεκεμβρίου, το σπίτι μοσχοβολάει σουσάμι και κανέλα, τα μπολ ή αν θέλετε σουπιερίτσες όπως λένε στη Θράκη οι παλιοί, περιέχουν αχνιστή Βαρβάρα και σε ζεσταίνουν από το κρύο του χειμώνα. Χρόνια πολλά λοιπόν, σε όλες τις Βαρβάρες!

ΥΛΙΚΑ

400 γρ. σιτάρι
400 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ξανθές σταφίδες
50 γρ. μαύρες σταφίδες
200 γρ. ξερά βερίκοκα
200 γρ. δαμάσκηνα
200 γρ. καρύδια κομμένα στά τέσσερα ή χοντροσπασμένα
50 γρ. φυστίκια Αιγίνης
50 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροσπασμένα
50 γρ. φουντούκια
1 ποτήρι κρασιού Ρόδια
2 αρωματικές βανίλιες
3 λίτρα ζεστό νερό
50 γρ. σουσάμι
40 γρ. κουκουνάρι .. (προαιρετικά)
Ροδόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένετε πολύ καλά τό σιτάρι καί τό βάζετε από βραδύς σέ ζεστό νερό νά φουσκώσει. Τήν επόμενη μέρα τό βράζετε σέ 3 λίτρα νερό, μέχρι νά σκάσει τό σιτάρι, νά μαλακώσει καί νά χυλώσει τό ζουμί, σέ χαμηλή φωτιά .. (περίπου γιά 2-30 μέ 3 ώρες)
Ανακατεύετε ανά διαστήματα μέ ξύλινη κουτάλα προσέχοντας νά μήν πιάσει ό πάτος τής κατσαρόλας.
Όταν μισοβράσει καί μαλακώσει τό σιτάρι συμπληρώνετε κι άλλο νερό στήν κατσαρόλα άν χρειαστεί.
Αφού πάρει αρκετές βράσεις .. πρός τό τέλος, ρίχνετε τήν ζάχαρη, τίς βανίλιες, τίς σταφίδες καί τή μισή ποσότητα από τούς ξηρούς καρπούς χοντροσπασμένους. Αφήνετε νά βράσουν γιά 5 λεπτά καί μοιράζετε τήν ΒΑΡΒΑΡΑ σέ μπολάκια ή πιάτα.
Ό χυλός νά μήν είναι ούτε πολύ πηχτός, ούτε πολύ αραιός.
Όταν κρυώσει, ραντίζετε μέ τό ροδόνερο καί πασπαλίζετε μέ τό σουσάμι, τά ρόδια καί τούς υπόλοιους ξηρούς καρπούς.