Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Φτιάξε την πιο τέλεια σιροπιαστή αμυγδαλόπιτα .Τα λόγια είναι περιττά..

Για τη συνταγή


1/2 κιλό αμυγδαλόψιχα λευκή τριμμένη
200 γρ. ζάχαρη
320 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 φλιτζάνι διάφορα γλυκά του κουταλιού ψιλοκομμένα
12 αυγά
2 βανίλιες σκόνη
1/2 φλιτζάνι κονιάκ ή λικέρ αμυγδάλου
1 κουτ. σουπ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
Φλούδες από ένα πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Χωρίσουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και για τα 12 αυγά. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μαζί με μια πρέζα αλάτι, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Έπειτα, χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και στη συνέχεια, προσθέτουμε και το κονιάκ.

2. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και την μαρέγκα και τα ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας και με πολύ απαλές κινήσεις. Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τις βανίλιες και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα με τα αυγά που έχουμε ετοιμάσει.

3. Βουτυρώνουμε ένα ταψί παραλληλόγραμμο, ρίχνουμε λίγο από το μείγμα, πασπαλίζουμε από πάνω τα φρούτα από τα γλυκά του κουταλιού (τα οποία έχουμε πουδράρει με λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι για να μην κολλήσουν στον πάτο) και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα.

4. Βάζουμε την αμυγδαλόπιτα στον φούρνο να ψηθεί για 40-45’ λεπτά, στους 180º. Όσο ψήνεται η αμυγδαλόπιτα, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

5. Όταν είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο, την χαράσσουμε με ένα μυτερό μαχαίρι και την περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

6. Στο τέλος, στολίζουμε κάθε κομμάτι με κομμένα φρούτα από γλυκό κουταλιού και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Είναι απολύτως απαραίτητο να χτυπήσουμε πολύ καλά τα αυγά σε μαρέγκα για να δώσουμε όγκο στην αμυγδαλόπιτα, γιατί τα υπόλοιπα υλικά είναι βαριά.