Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Ένα λαχταριστό κέικ σοκολάτα απλά θεϊκό!!

Για το κέικ


250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300γρ. αλεύρι, μαλακό
6 τμχ μεσαία αβγά
120γρ. βούτυρο 82%
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
5,5 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 γρ. αλάτι
45 γρ. κακάο
25 γρ. amaretto

Για τα καραμελώμενα φουντούκια:

27γρ. νερό
95γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
190γρ. φουντούκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για το κέικ: Σ’ ένα σκεύος λιώνουμε το βούτυρο και έπειτα το ανακατεύουμε με το κακάο πολύ καλά για να αποφύγουμε τους σβόλους. Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε τη ζάχαρη με τα αβγά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να αποκτήσει μια λεία υφή.
Έπειτα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε.

Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα του κακάο, το οποίο έχουμε ήδη ενσωματώσει με το βούτυρο, ανακατεύουμε πάλι το μείγμα μας και σερβίρουμε στην φόρμα του κέικ. Καλό είναι ν’ αφήσουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για περίπου 1 ώρα πριν το ψήσουμε.
Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 με 45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).

Για τα καραμελωμένα φουντούκια: Σε ένα σκεύος βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε έως ότου πάρουν μια βράση (κοχλάσουν). Καλό θα ήταν να έχουμε ζεστάνει τους ξηρούς καρπούς στον φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμμάτων τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε με γυμνό χέρι χωρίς να καούμε.
Προσθέτουμε τα φουντούκια στο σκεύος και ανακατεύουμε διαρκώς με μια κουτάλα, έως ότου αρχικά ζαχαρώσουν, θα αποκτήσουν ένα λευκό χρώμα, και έπειτα καραμελώσουν. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει από 15 έως και 18 λεπτά, πάντα σε μέτρια φωτιά.

Μοντάρισμα: Πριν φουρνίσουμε το κέικ το βγάζουμε από το ψυγείο και διακοσμούμε με τα καραμελωμένα, χοντρό σπασμένα φουντούκια.

Tip: Εάν δεν έχουμε αντικολλητική φόρμα, θα πρέπει να την βουτυρώσουμε και να την αλευρώσουμε, έξτρα γεύση μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι με καστανή ζάχαρη, πριν τοποθετήσουμε -σε αυτήν- το μείγμα του κέικ.