Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Πολυ ευκολο και νοστιμο κεικ με σιρόπι πορτοκαλιού

Υλικά


Για το σιρόπι

4 πορτοκάλια
220 γρ. ζάχαρη

Για το γλυκό
150 γρ. βούτυρο αγελάδος ή μαργαρίνη + 20 γρ. για τη φόρμα
220 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 βανίλια
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
100 γρ. αμύγδαλα λευκά χτυπημένα στο μούλτι να γίνουν αμυγδαλόσκονη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σιρόπι

Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια (κρατάμε μόνο το πορτοκαλί μέρος της φλούδας).
Κόβουμε τις φλούδες σε μικρά μπαστουνάκια. Στύβουμε τα πορτοκάλια και κρατάμε 250 γρ. από το χυμό. Βάζουμε το χυμό, τις φλούδες και τη ζάχαρη να σιγοβράσουν για 5-6 λεπτά.

Γλυκό
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο βαθμούς. Λιώνουμε τα 150 γρ. βούτυρο.  Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα στο μίξερ με το σύρμα τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο, την αμυγδαλόσκονη και το ξύσμα πορτοκαλιού, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αλείφουμε με βούτυρο μία φόρμα, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 50 λεπτά. Ξεφορμάρουμε το γλυκό και το περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό και διακοσμούμε με τα μπαστουνάκια πορτοκαλιού.