Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

Μια εύκολη συνταγή για τα τέλεια, Σμυρνέϊκα μυρωδάτα μελομακάρονα

Υλικά συνταγής


1 ½ κιλό αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
400 γρ. βούτυρο φυτίνη, λιωμένο
1 ποτήρι του νερού λάδι (μισό ελαιόλαδο-μισό σπορέλαιο)
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
1/2 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
1/2 κοφτή κ.σ. σόδα μαγειρική
1 κοφτή κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1/2 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1/2 μικρού λεμονιού το χυμό
1/2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.σ. κοφτό, γαρίφαλο σε σκόνη
ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια του νερού νερό
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού μέλι
ψιλο-θρυμματισμένα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης, για πασπάλισμα


Εκτέλεση συνταγής

 Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη λιωμένη φυτίνη, το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε καλά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, τη σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνετε το αλεύρι σταδιακά, λίγο τη φορά, ανακατεύοντας απαλά με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί. Ίσως χρειαστεί να βάλετε μερικές κ.σ. λιγότερο προκειμένου να έχετε μια μαλακή, λαδερή, απαλή και εύπλαστη ζύμη. Μη “παιδεύετε” ανακατεύοντας πολύ τη ζύμη διότι θα σφίξουν τα μελομακάρονά σας. Όταν ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι σταματάτε το ανακάτεμα.

Παίρνετε ζύμη μεγέθους καρυδιού και τα πλάθετε σε μικρά στρογγυλά μελομακάρονα. Τα τοποθετείτε στο μεγάλο ταψί του φούρνου σας το οποίο ή έχετε βουτυρώσει ή το έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι, τρυπάτε ελαφρά την επιφάνειά τους ή κάνετε χαρακιές ή άλλα σχέδια της επιλογής σας.

Τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 25 λ περίπου ή μέχρι να γίνουν τραγανά και ροδίσουν καλά. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των μελομακάρονων που προτιμήσατε αλλά και από το φούρνο σας. Τα αφαιρείτε από το φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 3 λ από την ώρα που θα πάρουν βράση, αφαιρώντας συγχρόνως τον αφρό. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή (στο 1) και μελώνετε τα μελομακάρονα βουτώντας τα μέσα στο σιρόπι για 25-30 δεύτερα περίπου από κάθε πλευρά.

Τα αφαιρείτε από το σιρόπι, τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και αμέσως τα πασπαλίζετε με τα ψιλο-θρυμματισμένα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης.