Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Αυτά είναι τα τέσσερα σημάδια της πραγματικής αγάπης, και εκείνο που «κολλάνε» τα περισσότερα ζευγάρια

«Ασυμφωνία χαρακτήρων»

Μία από τις πιο συχνές αιτίες που φτάνουν ένα ζευγάρι στο χωρισμό, ακόμα και αν αυτό έχει περάσει πολύ χρόνο μαζί.

Και είναι να αναρωτιέται κανείς; «Μα καλά πόσο καιρό χρειάζεται κάποιος για να δει πως δεν ταιριάζει με κάποιον;»
Λίγο. Πολύ λίγο. Απλά εκείνοι που προχωρούν δεν είναι όσοι δεν εγκαταλείπουν κάποιον που δεν ταιριάζουν, αλλά  όσοι αναγνωρίζουν από νωρίς πως τόσο οι ίδιοι όσο και  ο άνθρωπος που έχουν δίπλα τους είναι γήινοι με ελαττώματα και όχι κάτι τέλειο και εξιδανικευμένο.
Και η συνειδητοποίηση αυτή, αποτελεί το τρίτο από τα πέντε στάδια της πραγματικής αγάπης.

Πρώτο στάδιο: Έρωτας

Είναι η στιγμή που τον βλέπεις και νιώθεις πως τον ξέρεις από άλλη ζωή. Κάνεις όνειρα στο πλευρό του, βλέπεις μαζί του το μέλλον, νιώθεις πως έχεις βρει το άλλο σου μισό. Ο σύντροφος σου μοιάζει το απόλυτο, και δύσκολα διακρίνεις κάτι αρνητικό. Εμπιστεύεσαι, αφήνεσαι, παραδίνεσαι, και όλα είναι ρόδινα.

Δεύτερο στάδιο: Τα πάντα μαζί

Στο στάδιο αυτό, έχουν παρέλθει τα πολλά και απανωτά ραντεβού, έχεις διανυκτερεύσει σπίτι του, ίσως έχεις «μετακομίσει» εκεί, μοιράζεσαι με τον σύντροφο σου την καθημερινότητα σας και έχετε αποκτήσει κοινωνική ζωή. Πλέον αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις ως ζευγάρι και έτσι σας αντιμετωπίζουν και οι άλλοι.

Τρίτο στάδιο: Η αποκαθήλωση

Και ξαφνικά  σηκώνεσαι ένα πρωί και ο σύντροφος σου «έχει αλλάξει», «δεν είναι αυτό που νόμιζες», «κάπου το χάσατε» . Ή απλά συνειδητοποιείς πως όπως και εσύ έτσι και εκείνος, έχει αδύναμα σημεία, ελαττώματα, ιδιαιτερότητες ή ιδιοτροπίες, άλλη άποψη από τη δική σου, διαφορετικό πρίσμα ερμηνείας. Κοινώς, ανακαλύπτεις πως ο άνθρωπος σου έχει τη δική του προσωπικότητα με τα καλά και τα κακά του, και πως ίσως εσύ είχες περισσότερο προσδοκίες για όλα όσα είχες προβάλει σε εκείνον, και όχι αγάπη για τον ίδιο τον άνθρωπο. Όχι, ο σύντροφος σου δεν άλλαξε, απλά εσύ τον έβλεπες όπως θα ήθελες να είναι.

Τέταρτο στάδιο: Προχωράμε μαζί

Αν έχεις φτάσει στο στάδιο αυτό, είσαι ένα βήμα πιο κοντά, σε κάτι για το οποίο αξίζει τον κόπο να παλέψεις. Αναγνωρίζεις τόσο στον εαυτό σου όσο και στον σύντροφο σου το δικαίωμα στην αυτονομία και τη διαφορετικότητα μέσα στη σχέση, έχεις δει και αποδεχθεί όπως και εκείνος σε σένα, όλες τις αδυναμίες και τις δυσκολίες του και ξέρετε πως να αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλον, σε στιγμές κρίσης. Γνωρίζετε καλά πως οι γερά θεμελιωμένες σχέσεις θέλουν δουλειά και αυτό δεν σας τρομάζει, καθώς μέσα σας κυριεύει η ασφάλεια πως μαζί μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα!