Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017

Πρωτότυπη, βελούδινη, μοναδική και πολύ ήπια σε γεύση, σάλτσα με ψητα σκόρδα και ταχίνι.

Για τη συνταγή


2 κεφάλια σκόρδο
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σουπ. ξύδι βαλσάμικο
1/2 κουτ. σουπ. μέλι
1 κουτ.γλυκ. μαρμελάδα πορτοκάλι
1/2 φλιτζάνι ταχίνι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουτ. σουπ. σάλτσα σόγιας
2 κουτ. σουπ. λευκό κρασί
2 κουτ. σουπ. μέλι θυμαρίσιο
3 κουτ. σουπ. μηλόξιδο
1 μέτρια πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
1 κουτ. σουπ. κρεμμύδι σε σκόνη
1 κουτ.γλυκ. τζίντζερ σε σκόνη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι νερό
Θρεπτικά συστατικά ( χορτοφαγική, Χωρίς Λακτόζη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Κόβετε τις κορυφές από τα κεφάλια του σκόρδου. Τα τοποθετείτε σε μια σακούλα μαγειρέματος (φούρνου) με μια κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο, 1/2 κ.γ. και τη μαρμελάδα πορτοκάλι. Ρίχνετε αρκετή ποσότητα ελαιολάδου έτσι ώστε να επικαλύψει τις σκελίδες του σκόρδου καλά. Σφραγίζετε την σακούλα και ψήνετε για 1 ώρα ή μέχρι οι σκελίδες να μαλακώσουν.

2. Αφού έχετε ψήσει το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει, το αφήνετε να κρυώσει και αφαιρείτε το εξωτερικό περίβλημα. Τοποθετείτε το ψητό σκόρδο στο κάδο του μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε μέχρι να γίνει κρεμώδες το μείγμα. Αν σας φαίνετε αρκετά παχύ προσθέτετε ακόμα λίγο νερό.

3. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι ή σάλτσα τσίλι αν χρειάζεται. Απλώνετε τη σάλτσα πάνω από σαλάτες ή τη χρησιμοποιείτε σαν ντιπ για ψητά, τηγανιτά ή ωμά λαχανικά όπως καρότα, αγγουράκι ή μπρόκολο.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αυτή η σάλτσα κρατάει 25 μέρες στο ψυγείο. Ψήνοντας τα σκόρδα θα σας μαυρίσουν λίγο αλλά μην ανησυχήσετε διότι στο εσωτερικό του διατηρούν το χρώμα τους. Φτιάξτε την όσο πικάντικη θέλετε αυξομειώνοντας την ποσότητα του τσίλι.