Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017

Σοκολατένιο κόλαση: Κέικ με υγρή σοκολάτας

για το κέικ:


200 γρμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κγ baking powder
1 κγ μαγειρική σόδα
50 γρμ κακάο
275 γρμ ζάχαρη
μία πρέζα ανθό αλατιού (ή απλό αλάτι)
175 γρμ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 μεγάλα αυγά
175 γρμ σοκολάτα λιωμένη
70 γρμ σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
80 γρμ κρέμα γάλακτος
125 γρμ βραστό νερό
1 κλωναράκι βανίλια σχισμένο στη μέση (ή εκχύλισμα βανίλιας)
2 κ.σ. ρούμι (προαιρετικά)

για τη γκανάζ:

80 γρμ σοκολάτα
80 γρμ κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. βούτυρο

για το σιρόπι:

1 κ.σ. κακάο
125 ml νερό
100 γρμ ζάχαρη

Εκτέλεση

α. το κέικ
1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
2. Ντύνεις με λαδόκολλα μια παραλληλόγραμμη φόρμα κέικ (ή ένα στρογγυλό ταψί 20 εκ.).
3. Σε ένα μπωλ κοσκινίζεις το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα, και το κακάο.
4. Προσθέτεις τη ζάχαρη, τον ανθό αλατιού (αν δεν έχεις βάζουμε απλό αλάτι) και ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα.

5. Προσθέτεις το βούτυρο (πρέπει να είναι πολύ μαλακό), τη λιωμένη σοκολάτα, τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύεις καλά μέχρι να έχεις ένα ομοιογενές μίγμα.
6. Τέλος, ρίχνεις το βραστό νερό, ανακατεύεις και προσθέτεις τους σπόρους της βανίλιας, το ρούμι και τις σταγόνες σοκολάτας.

7. Ρίχνεις το μίγμα στη φόρμα και ψήνεις για 60 λεπτά περίπου (δοκιμάζεις στα 30 λεπτά αν είναι έτοιμο το κέικ βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο πιο ψηλό σημείο, αν το μαχαίρι βγει στεγνό το κέικ είναι έτοιμο).
8. Βγάζεις το κέικ από το φούρνο και το τοποθετείς (μαζί με την φόρμα) σε μια σχάρα.

β. το σιρόπι

1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύεις το κακάο με το νερό και τη ζάχαρη και αφήνεις να βράσει για 5 λεπτά (μετράς τον χρόνο αφού πάρει την πρώτη βράση, προσοχή να μην χυθεί κατά το βράσιμο).
2. Αποσύρεις από τη φωτιά και περιχύνεις με το σιρόπι το ζεστό κέικ, το οποίο έχεις τρυπήσει σε πολλά σημεία με ένα ξυλάκι για σουβλάκια
3. Αφήνεις να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει το κέικ.

γ. η γκανάζ

1. Σπας τη σοκολάτα σε κομματάκια και την τοποθετείς σε ένα μπολ.
2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνεις την κρέμα γάλακτος μέχρι λίγο πριν το σημείο βρασμού.
3. Ρίχνεις την κρέμα γάλακτος πάνω από τη σπασμένη σοκολάτα, αφήνεις για 1 λεπτό και ανακατεύεις με μια μαρίζ μέχρι να έχεις ένα ομοιογενές και γυαλιστερό μίγμα, προσθέτεις το βούτυρο και ανακατεύεις πάλι.
4. Αφαιρείς το κέικ από τη φόρμα, το τοποθετείς σε μα πιατέλα, περιχύνεις με τη γκανάζ και έτοιμο!


Για μεγαλύτερη απόλαυση, θα ψήσεις το κέικ σε δύο στρογγυλά ταψάκια
Αφού ψηθούν θα περιχύσεις κάθε κέικ με το (ζεστό) σιρόπι (θα χρειαστείς τη διπλάσια ποσότητα).
Θα βάλεις το ένα κέικ σε μια πιατέλα και θα περιχύσεις με τη μισή γκανάζ (πάλι θα χρειαστείς διπλάσια ποσότητα).
Θα τοποθετήσεις το δεύτερο κομμάτι κέικ πάνω από τη γκανάζ και θα περιχύσεις πάλι με την υπόλοιπη γκανάζ.