Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

Μια ρουμελιώτικη πίτα με κουρκούτι από καλαμποκάλευρο, χόρτα και κατσικίσιο τυρί.

Στη Ρούμελη οι πίτες τρώγονται όλες τις ώρες, συνήθως ενδιάμεσα των γευμάτων ή σαν μεζές. Στην τυρένια εκδοχή του πάλι, ο πλαστός γίνεται τραχανοπλαστός.


Υλικά

500γρ. καλαμποκάλευρο ψιλό
600γρ. διάφορα χόρτα γλυκά (λάπατα, ζοχούς, σέσκουλα, τσουκνίδες, κ.λπ.) καθαρισμένα, πλυμένα
λίγα χόρτα αρωματικά (καυκαλήθρες, μυρώνια, παπαρούνα), ψιλοκομμένα
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
400γρ. τυρί κατσικίσιο (ή ανακατεμένο με φέτα), τριμμένο στο χέρι
100γρ. βούτυρο χωριάτικο (από αιγοπρόβατα)
2 φλιτζάνια γάλα (περίπου)
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία

Χοντροκόβετε τα γλυκά χόρτα, τα πασπαλίζετε με 1 κουτ. γλυκού αλάτι και τα τρίβετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβετε καλά με τα χέρια και τα βάζετε σε μέτριο μπολ. Προσθέτετε τα αρωματικά χόρτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το τυρί και ανακατεύετε καλά.

Κρατάτε ½ φλιτζάνι καλαμποκάλευρο και ρίχνετε το υπόλοιπο σε μεγάλο μπολ μαζί με το αλάτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και όσο γάλα χρειάζεται για να πάρετε έναν πηχτό χυλό.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Αλείφετε ένα μέτριο ταψί (διαμέτρου 32εκ. περίπου) με αρκετό βούτυρο και απλώνετε το μισό χυλό έτσι ώστε να καλυφθεί καλά ο πάτος του ταψιού.

Στρώνετε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση με τα χόρτα και με τη σήτα πασπαλίζετε τα χόρτα με το μισό καλαμποκάλευρο που έχετε κρατήσει (δηλαδή ¼ φλιτζανιού). Απλώνετε τον υπόλοιπο χυλό από πάνω καλύπτοντας όσο γίνεται τη γέμιση. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο.

Κόβετε το βούτυρο σε κυβάκια και το σκορπίζετε ομοιόμορφα πάνω από την πίτα. Ψήνετε τον πλαστό στον φούρνο για 45-55 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρετε την πίτα ζεστή μαζί με ένα καλό χωριάτικο γιαούρτι.