Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017

Υπέροχα τρίγωνα Πανοράματος, γεμισμένα με την φανταστική κρέμα ανγκλέζ, στην οποία έχω κάνει παραλαγή σε σφιχτή κρέμα. Δοκιμάστε τα, και δεν θα... ξεκολάτε!!

Υλικά για 12 τρίγωνα:


Για το φύλλο:

½ κιλό φύλλο κρούστας (12 φύλλα)
200 γρμ. βούτυρο γάλακτος για το βουτύρωμα, (lourpak. adoro, Χωριό κ.λ.π.)

Για την κρέμα ανγκλέζ:

370 γρμ. γάλα
180 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
6 κρόκους αυγών
150 γρμ. ζάχαρη
55 γρμ. κορν φλάουρ
1 φασόλι βανίλια
1 πρέζα αλάτι
180 γρμ. σαντιγύ

Για το γαρνίρισμα:

250 γρμ. σαντιγύ
τριμμένο φιστίκι Aιγίνης, ή φιλέ αμυγδάλου

Για το σιρόπι:

400 γρμ. ζάχαρη
400 γρμ. νερό
2 κουτ. σ. γλυκόζη
1 φέτα λεμόνι

Εκτέλεση:

Σαντιγύ:
1. Χτυπάμε 450 γρμ. κρέμα γάλακτος, αρκετά κρύα, που έχουμε για την σαντιγύ, με 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη, και μία βανίλια, σε σφιχτή σαντιγύ. Την βάζουμε στο ψυγείο.

Κρέμα ανγκλέζ:

1. Σχίζουμε με ένα μαχαιράκι το φασόλι βανίλια στη μέση, και παίρνουμε τα σποράκια.

2. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη, τα σποράκια βανίλιας, (και φασόλι) και το αλάτι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτάσει το μείγμα στο σημείο βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε το σκεύος και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.

3. Χτυπάμε καλά τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, και το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας-γάλα, μέσα στο μείγμα αυγού, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, για να μην μας ψηθεί το αυγό.

4. Το αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, και μαγειρεύουμε σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά, (ίσα να κοχλάζει) ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει αρκετά.

5. Την αδειάζουμε σε μπολ, και την κρυώνουμε γρήγορα σε λεκάνη με παγάκια και νερό.

6. Αφού έχει κρυώσει καλά, την χτυπάμε λίγο με το σύρμα να αφρατέψει, και την ενσωματώνουμε με τα 150 γρμ. σαντιγύ απαλά με μία σπάτουλα. Την διατηρούμε στο ψυγείο έως ότου την χρησιμοποιήσουμε.

Σιρόπι:

1. Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, και λεμόνι να βράσουν, για 2 λεπτά από το σημείο βρασμού. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την γλυκόζη, ανακατεύουμε να διαλυθεί, και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Φύλο, και ολοκλήρωση:

1. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, και το διπλώνουμε κατά μήκος στα τρία, αφού με ένα πινέλο το πιτσιλάμε καλά με λιωμένο βούτυρο. (δεν το αλείφουμε τρίβοντας το πινέλο επάνω). Έτσι έχουμε μια μακριά λωρίδα με τρία φύλλα, την οποία την τυλίγουμε σε τρίγωνο μέχρι να τελειώσει, χωρίς να την πατάμε, βουτυρώνοντας καλά σε όλες τις πλευρές. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο.

2. Κόβουμε στο κάθε τρίγωνο ελάχιστα στην μία άκρη, (από άκρη σε άκρη), εκεί που έχει το άνοιγμα φακέλου, και το ανοίγουμε, εκεί που το κόψαμε μοιράζοντας τα φύλλα στη μέση, σαν χωνάκι. Παίρνουμε μπαλάκια από αντικολλητικό χαρτί που έχουμε φτιάξει από πριν, και τα χώνουμε μέσα στο χωνάκι βαθιά, ώστε να κρατηθούν ανοιχτά. (Κόλπο από τον Άκη Πετρετζίκη).

3. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα χωνάκια αφού τα έχουμε βουτυρώσει καλά και εξωτερικά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160 C. βαθμούς για μισή ώρα, να αποκτήσουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, και προσεχτικά να μην καούμε, αφαιρούμε το χαρτί από μέσα.

4. Βουτάμε τα τρίγωνα όπως είναι καυτά, στο κρύο σιρόπι για 10 - 15 δευτερόλεπτα, και τα βάζουμε σε πιατέλα να στραγγίξουν, και να κρυώσουν καλά.

5. Γεμίζουμε μία σακούλα του κορνέ με κρέμα ανγκλέζ, και γεμίζουμε καλά τα τρίγωνα.

6. Βάζουμε την σαντιγύ στη σακούλα του κορνέ, και γαρνίρουμε κάθε τρίγωνο με μία καλή δόση σαντιγύ. Τέλος πασπαλίζουμε στη σαντιγύ τριμμένο φιστίκι Αιγήνης, ή φιλέ αμυγδάλου.
Τα βάζουμε στο ψυγείο να διατηρηθούν κρύα