Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

Αν ακούτε "κόλλυβα" και φτύνετε τον κόρφο σας .Ηρθε η ώρα να τα δείτε κι από τη φωτεινή τους πλευρά. Γεμάτα βιταμίνες, θρεπτικές ουσίες .

Αν ακούτε "κόλλυβα" και φτύνετε τον κόρφο σας επειδή σας θυμίζουν μνημόσυνα και ενδεχομένως μαζικές δηλητηριάσεις που έχουν εξοντώσει πολλά χαροκαμμένα εκκλησιάσματα,
ήρθε η ώρα να τα δείτε κι από τη φωτεινή τους πλευρά. Γεμάτα βιταμίνες, θρεπτικές ουσίες και φουλ στα αντιοξειδωτικά, τα κόλλυβα είναι μια βόμβα υγείας που μας έρχεται κατευθείαν από την ένδοξη-αλλά και διατροφικά σοφή- ελληνική αρχαιότητα.

Υλικά για 10-15 άτομα

½ κιλό σιτάρι
1 πρέζα αλάτι
1 δαφνόφυλλο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. γαρύφαλο σκόνη
1 κ.σ. κύμινο
1 φλ. αμύγδαλα χωρίς το φλούδι τους
1 φλ. φουντούκια
1 φλ. καρύδια
½ φλ. σουσάμι
1 φλ. ρόδι
2 φλ. ζάχαρη
½ φλ. μαύρες σταφίδες
½ φλ. ξανθές σταφίδες
11/2 φλ. στραγάλι τριμμένο σε σκόνη

Εκτέλεση



Μουλιάζουμε αποβραδίς το σιτάρι σε κρύο νερό. Την επομένη, το βράζουμε σε άφθονο νερό με το δαφνόφυλλο και λίγο αλάτι, στη μύτη του κουταλιού. Θέλουμε να μαλακώσει τελείως, αλλά ο κόκκος να μείνει ολόκληρος, να μην “σκάσει”.

Στραγγίζουμε καλά το σιτάρι και αν θέλουμε, κρατάμε το ζουμί του για να φτιάξουμε ασουρέ. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς. Αν έχουμε το χρόνο και τη διάθεση, καβουρδίζουμε κάθε είδος ξεχωριστά. Ωστόσο, ωραιότατα γίνονται και όλοι μαζί, εκτός από το σουσάμι, που είναι πιο ευαίσθητο, οπότε θα το καβουρδίσουμε μόνο του, στην αρχή ή στο τέλος.

Τους ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μυρίσουν ωραία. Βάζουμε το σιτάρι σε μια μεγάλη γαβάθα και το ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το τριμμένο στραγάλι και τα μπαχαρικά. Στο multi, βάζουμε λίγους-λίγους τους ξηρούς καρπούς και με 1-2 πατήματα του κουμπιού τους αλέθουμε. Δεν θέλουμε να μας λιώσουν αλλά να τριφτούν σε μικρά κομματάκια.

Τους ρίχνουμε στο σιτάρι, προσθέτουμε το ρόδι και τον μαϊντανό και υπομονετικά ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κουζίνας και το βάζουμε στο ψυγείο.

*Την επόμενη μέρα τα κόλλυβα γίνονται ακόμη πιο νόστιμα.
*Στην κλασική τεχνική τους, οι νοικοκυρές στέγνωναν για ώρες το σιτάρι σε πετσέτες της κουζίνας. Το βρίσκω περιττό, αφού το ελάχιστο νεράκι που παραμένει λιώνει καλύτερα τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά κολλάνε καλύτερα πάνω στα υπόλοιπα υλικά.

*Τις εποχές που δεν έχουμε ρόδι, απλά το παραλείπουμε.
*Με τον καιρό, τα εμπλουτίζω με ό,τι βρίσκω στο ντουλάπι μου: υποφαές, γκότζι και λοιπά αποξηραμένα μπέρις, ξερά ψιλοκομμένα φρούτα κάθε λογής.