Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Ο «Δαίδαλος» σάρωσε την Κρήτη: Πλημμύρες και κατολισθήσεις στα Χανιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κακοκαιρία με το όνομα "Δαίδαλος", που τις προηγούμενες ημέρες εκδηλώθηκε με καταιγίδες, χιόνα και έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας,
έφτασε στα Χανιά, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε περιοχές των Χανίων, ενώ νωρίτερα μια γυναίκα κινδύνευσε όταν εγκλωβίστηκε με το παιδί της στο αυτοκίνητό της και χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για τη διάσωσή της.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεκτεί από το πρωί πάνω από 100 κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας ενώ πυροσβεστική δύναμη αποτελούμενη από 30 πυροσβέστες και 11 πυροσβεστικά οχήματα, επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές.Από τις 10 το πρωί βόρειο παραλιακό μέτωπο, "σφυροκοπείται" από τις καταιγίδες και οι αρχές δέχονται διαρκώς κλήσεις για την αντιμετώπιση πλημμύρων και κατολισθήσεων. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε "χειμάρρους" που βρίσκουν διέξοδο σε υπόγεια - ισόγεια καταστημάτων, ξενοδοχείων και σπιτιών. Η έκταση της καταστροφής δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα καθώς τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη. Τόσο στο επαρχιακό όσο και στο εθνικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων είτε έχει διακοπεί είτε γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Η παλαιά Εθνική Οδός από τη γέφυρα του Γερανίου για εθνική έκλεισε για λίγη ώρα, με τα αυτοκίνητα να έχουν ακινητοποιηθεί κάτω από τη γέφυρα.

Επίσης, ο δρόμος στο Μάλεμε "έκλεισε" για τα συμβατικά αυτοκίνητα και η τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία από το Ξαμουδοχώρι, ενώ ο δρόμος στην πάνω Αγ. Μαρίνα "έσπασε", κόβοντας την περιοχή στα δύο.Η Αντιπεριφέρεια Χανίων ανακοίνωσε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει τη Νέα Εθνική Οδό Χανίων-Ρεθύμνης, όπως και όλη την περιοχή από το Βαμβακόπουλο έως τον Ταυρωνίτη. Πλημμύρες και κατολισθήσεις καθιστούν επίσης επικίνδυνη για κυκλοφορία όλη την περιοχή από το Πανόραμα έως το Κολυμπάρι.

Επίσης ο δήμος Πλατανιά ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών.

Δείτε τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε στο δρόμο μεταξύ των Μουρνιών και του κόμβου του Γαλατά

Νωρίτερα το πρωί απεγκλωβισμός μητέρας και παιδιού από πλημμυρισμένο όχημα. Το περιστατικό σημειώθηκε στη στροφή του Μάλεμε, μετά το στρατόπεδο όταν το όχημα της γυναίκας ακινητοποιήθηκε από τον όγκο του νερού που πλημμύρισε τη μηχανή. Επί τόπου έσπευσε πυροσβεστικό όχημα και απεγκλώβισε τη γυναίκα και το παιδί.

Η ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Χανίων

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που πλήττουν το Νομό από το πρωί σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, επικίνδυνα φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων (χώματα και πέτρες) σημειώθηκαν στους οδικούς άξονες του Νομού Χανίων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, συνοδευόμενος από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, μετέβη στα σημεία που πλήττονται από την κακοκαιρία.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει τη Νέα Εθνική Οδό Χανίων-Ρεθύμνης, όπως και όλη την περιοχή από το Βαμβακόπουλο έως τον Ταυρωνίτη. Πλημμύρες και κατολισθήσεις καθιστούν επίσης επικίνδυνη για κυκλοφορία όλη την περιοχή από το Πανόραμα έως το Κολυμπάρι.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να ΜΗΝ κυκλοφορούν σ’αυτές τις περιοχές, και όσοι οδηγοί μετακινούνται ήδη σ’αυτές, να το κάνουν με πολύ μεγάλη προσοχή και πολύ χαμηλή ταχύτητα, μέχρι νεοτέρας ανακοίνωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.