Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Πως θα φτιάξεις σούπερ πίτσα με τα χεράκια σου με το χθεσινό φαγητό και αλλα φαγητα που μας εχουν περισσέψει

'Ενα ψυγείο γεμάτο χθεσινά και προχθεσινά φαγητά μερικά βράδια μπορεί να θεωρηθεί ευλογία.


Από τη μία μπορεί να μην θέλεις να φας το ίδιο φαγητό για δύο συνεχόμενα βράδια και από την άλλη σίγουρα δε θέλεις να πετάξεις φαγητό.

Για να μετατρέψεις ένα "μπαγιάτικο" φαγητό σε φρέσκο δες τι μπορείς να κάνεις..

Σαλάτα 

Οι σαλάτες έχουν υπέροχη γεύση την ώρα που τις φτιάχνεις. Αν τις  αφήσεις, όμως, για την επόμενη μέρα μαλακώνουν και χάνουν τη γεύση τους. Κάνε τη σαλάτα σου μία ωραία σάλτσα και βάλ'την πάνω σε ζύμη για πίτσα. Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει.

Ψητά λαχανικά

Ένα πιάτο γεμάτο ψητά καρότα, κρεμμύδι και μπρόκολο μπορεί να είναι πεντανόστιμο και την επόμενη μέρα. Ψιλόκοψε τα λαχανικά σου και ρίξ'τα μέσα στη σάλτσα για την πίτσα σου. Πασπάλισε με λίγο πιπέρι καγιέν και πρόσθεσε και λίγο τριμμένο τυρί τσένταρ. Ψήσε στο φούρνο και απόλαυσε μία υγιεινή και θρεπτική πίτσα για βραδινό.

Κοτόπουλο

Αν και τρώγεται άνετα και μετά από δύο μέρες μπορείς να το κόψεις σε μικρά κομματάκια και να το βάλεις στην πίτσα σου. Πρόσθεσε λίγη πιπεριά, λίγο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα καρότα και λίγη μποτσαρέλα και ετοιμάσου να εντυπωσιαστείς.

Μπριζόλα και αγκινάρες

Άλειψε τη ζύμη της πίτσας σου με λίγο ελαιόλαδο και ψήσε μέχρι να ροδίσει. Βγάλ'την από το φούρνο και βάλε από πάνω την αγκινάρα πασπαλισμένη με ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο. Ρίξε από πάνω και την μπριζόλα σου ψιλοκομμένη και ολοκλήρωσε την πίτσα σου με λίγο κατσικίσιο τυρί. Θα πάθεις την πλάκα σου.

Λουκάνικο και σπανάκι

Αν σου έχει περισσέψει λουκάνικο και σπανάκι από το προηγούμενο βράδυ μπορείς να φτιάξεις μία πίτσα-κόλαση. Βάλε πάνω στη ζύμη το σπανάκι σου, κόψε το λουκάνικο σε κομματάκια και ρίξ'το στη ζύμη εδώ και εκεί. Βάλε και λίγη μοτσαρέλα από πάνω και η πίτσα σου είναι έτοιμη να την καταβροχθίσεις.

Έξτρα tip: Αν θέλεις να γλιτώσεις τις θερμίδες που έχει η ζύμη μπορείς να την αντικαταστήσεις με μία αραβική πίτα. Έτσι θα φτιάξεις μία ατομική πίτσα η οποία και θα σε χορτάσει και δε θα σε γεμίσει ενοχές.
Ζύμη για πίτσα

 Υλικά:

300 γρ. αλεύρι σκληρό
170 γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 20 γρ.νωπή
4 κ.σ. ελαιόδαδο
αλάτι (όσο αλμυρή θέλουμε την ζύμη)

Εκτέλεση: 

Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι. Είναι σημαντικό το αλεύρι να είναι σκληρό. Το αλεύρι για τσουρέκι είναι σκληρό π.χ.

Αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση του αλευριού, ρίχνουμε τη μαγιά και την καλύπτουμε με αλεύρι. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να μην έρθει σε άμεση επαφή η μαγιά με το αλάτι γιατί τότε θα χάσει τη δύναμη της για φούσκωμα. Αν όχι, τη διαλύουμε στο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο τέλος.

Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και στο τέλος το χλιαρό νερό.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ενωθούν.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει έχοντας την σκεπάσει με μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα περίπου τουλάχιστον.

Αφού φουσκώσει την ξεφουσκώνουμε με τα χέρια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν αρχίσουμε να την ανοίγουμε στο ταψί μας. Αυτό γίνεται για να μην αρχίσει να σπάει αν και η συγκεκριμένη συνταγή δύσκολα σπάει.

Παίρνουμε ένα ταψί (η συγκεκριμένη δόση φτάνει για ένα ταψί κουζίνας φούρνου) και απλώνουμε πάνω του ελαιόλαδο να πάει παντού.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τα δάκτυλα έτσι ώστε να καλύψει τη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια του ταψιού.

Δεν χρειάζεται να γίνει κάτι άλλο. Συνεχίζουμε στρώνοντας στην επιφάνεια τα υλικά της αρεσκείας μας για την πίτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στην κάτω σχάρα για περίπου μισή ώρα.

Η συγκεκριμένη ζύμη μπορεί να διατηρηθεί ως 2 μέρες στο ψυγείο και για 2 εβδομάδες στην κατάψυξη.