Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Γλυκό σύκο κουταλιού

Για να φτιάξουμε γλυκό σύκο, τα σύκα πρέπει να είναι άγουρα, περίπου γύρω στο Μάιο.

Η ποσότητα της ζάχαρης που θα βάλουμε είναι ίση με την ποσότητα του σύκου καθαρισμένου.

Υλικά:

50 άγουρα σύκα (ποικιλία μαύρα)
1 ½ κιλό ζάχαρη
1 κούπα ασβέστη
3 κούπες νερό
½ κούπα χυμό λεμονιού
Γαρύφαλλά και βανίλια
50 ασπρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε ένα πολύ λεπτό στρώμα φλούδας από τα σύκα (φοράμε γάντια πλαστικά για να προστατέψουμε τα χέρια μας από το γάλα που βγάζουν τα σύκα).
Διαλύουμε τον ασβέστη με νερό να τα σκεπάσει (αναλογία 1 κούπα ασβέστη με 1 λίτρο νερό) και αφήνουμε τα σύκα μέσα περίπου 1 ώρα.

Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε με το νερό να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και δοκιμάζουμε με μια βελόνα να δούμε εάν έχουν βράσει. Όταν πέφτουν από τη βελόνα είναι έτοιμα.
Τα σουρώνουμε και βάζουμε κρύο νερό να τα σκεπάσει με το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για μία ώρα.

Ταυτόχρονα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα.
Αδειάζουμε το νερό από τα σύκα και βάζουμε 1 αμύγδαλο στο καθένα από την κάτω μεριά.
Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα και τις 3 κούπες νερό και τα αφήνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, περίπου 30 λεπτά.

Τα βάζουμε στη φωτιά και αφού αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε το φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα όλο το βράδυ και την επομένη τα ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το συρόπι.

Όταν είναι έτοιμο το γλυκό, ρίχνουμε τις 2 κουταλιές χυμό λεμονιού και τη βανίλια.
Τα βγάζουμε από το μάτι και αφού κρυώσουν εντελώς το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.