Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

Φτιάξτε για το Πάσχα κατσικάκι γεμιστό! Μια εναλλακτική που μπορεί επάξια να αντικαταστήσει το αρνί στο πασχαλινό τραπέζι!

Για 8-10 άτομα


4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 πρέζα μπαχάρι
4 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 λεμόνι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 αυγά χτυπημένα
1 κατσίκι γύρω στα 5-6 κιλά
τα εντόσθια του κατσικιού
1 1/2 κιλό πατάτες
3/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Σε ξύλο κοπής ψιλοκόβουμε τα εντόσθια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα εντόσθια.

Τα ροδίζουμε 5 λεπτάκια. Προσθέτουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να γίνουν διάφανα, για 4 λεπτά.
Αφού πλύνουμε καλά το ρύζι, μέχρι το νερό που θα βγαίνει από το σουρωτήρι να είναι διάφανο, το στραγγίζουμε.

Το ρίχνουμε στο τηγάνι με τα εντόσθια. Προσθέτουμε τον πελτέ, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε τη γέμιση για λίγα λεπτά, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά της.

Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Πλένουμε το κατσίκι και το αλείφουμε με χυμό λεμονιού.
Το αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω.
Ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά με τη γέμιση. Γεμίζουμε το κατσικάκι και το ράβουμε με σπάγκο σφιχτά γιατί μπορεί να ανοίξει με το ψήσιμο και να βγει η γέμιση.

Αλείφουμε το κατσίκι με ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μεγάλη γάστρα ή λαμαρίνα. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 3 ώρες.
Μετά τις δυο μίση ώρα ψησίματος ρίχνετε τις πατάτες και συνεχίζετε το ψήσιμο. Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε λίγο, να ροδίσει. Το τεμαχίζουμε και το σερβίρουμε με λίγη γέμιση σε κάθε μερίδα.