Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Για το Σαββατοκύριακο, Κρέας ψητό στο φούρνο με γιαούρτι

Περιγραφή


Το «Tave Kosi» είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Αλβανίας. Μαγειρεύεται κυρίως στην πόλη του Ελμπασάνι κι έχει ως κύρια υλικά το κρέας, το γιαούρτι και το ρύζι. Την ίδια συνταγή την φτιάχνουν και οι Βλάχοι στην Ελλάδα.

Τι χρειαζόμαστε:

περίπου 1 κιλό κρέας κομμένο σε μερίδες
1 φλιτζάνι του καφέ (το μικρό-μικρό) ρύζι τύπου καρολίνα
800 γρ γιαούρτι
4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι γεμάτες
αλάτι, μαυροπίπερο

Πώς το κάνουμε:

Αρχικά τσιγαρίζουμε λίγο το κρέας (δίχως κρεμμύδι, σε λίγο λαδάκι σκέτο) και μετά ρίχνουμε νερό, αλάτι και μαυροπίπερο για να βράσει (όχι όμως να λιώσει). Το μαυροπίπερο καλά είναι να το ρίξουμε κατά το τέλος του βρασίματος για καλύτερη γεύση.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε μέχρι να κιτρινίσει όχι να κοκκινίσει. Ρίχνουμε το ζωμό του κρέατος και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και να γίνει μια καλή σάλτσα μπεσαμέλ. Προσέχουμε να μη σβολιάσει. Το τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Πλένουμε το ρύζι πολύ καλά.

Αφού έχει κρυώσει η μπεσαμέλ προσθέτουμε το γιαούρτι, τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά, αλάτι, μαυροπίπερο, ρύζι και μετά το ανακατεύουμε.

Βάζουμε στο ταψί το κρέας και από πάνω του ρίχνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ που φτιάξαμε.
Τέλος πάνω από το φαγητό μας βάζουμε μερικά μικρά κομματάκια βούτυρου.
Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε μία ώρα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Λίγα μυστικά ακόμα

Όταν το κρέας είναι αρνάκι του γάλακτος ή κοτόπουλο δεν χρειάζεται να το βράσουμε. Το αλατοπιπερώνουμε, του βάζουμε βούτυρο από πάνω. Μετά το βάζουμε σε ένα ταψί. Ρίχνουμε λίγο νερό και το αφήνουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς.