Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Γαλατοπιτα μια γρήγορη και ευκολη συνταγη που θα λατρέψετε!!

Αυτή τη συνταγή την έχω γράψει και κρατήσει εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να θυμάμαι πώς ακριβώς τη βρήκα. Ίσως την είχα πρωτοδεί σε κάποιο περιοδικό.


Πρόσφατα λοιπόν, έκανα μια αναζήτηση στο ίντερνετ για το όνομά της. Βρήκα ότι είναι Μικρασιάτικη συνταγή που έφτιαχναν τη μέρα της Αναλήψεως και στην αρτακιανή διάλεκτο αχαμνό θα πει νερουλό. Επειδή η αρχική της σύσταση είναι όντως νερουλή επικράτησε αυτή η ονομασία.

Τι χρειαζόμαστε 
300 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
10 αυγά
2 λίτρα γάλα
1 κιλό ζάχαρη
 2 φλιτζανάκια του τσαγιού αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
ζάχαρη άχνη
κανέλα για το πασπάλισμα


Πως φτιάχνεται 
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το γάλα κρύο, το αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αυγά,το μισό βούτυρο και τις βανίλιες και τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί μέχρι που να γίνουν κρέμα. Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί και απλώνουμε μέσα το μείγμα μας. Όσο βούτυρο περίσσεψε το κόβουμε κομματάκια και το ρίχνουμε πάνω από την κρέμα.

Έχουμε προθερμάνει το φούρνο από πριν και ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά. Αφού ψηθεί και κρυώσει η πίτα την κόβουμε σε κομμάτια που θέλουμε χωρίς να τη βγάλουμε μέσα από το ταψί και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Σημείωση: Προσοχή! Για να ρίξουμε την άχνη ζάχαρη με τη κανέλα στη πίτα μας πρέπει πρώτα να την αφήσουμε να κρυώσει για περίπου 45 λεπτά, αλλιώς αν την πασπαλίσουμε όταν τη βγάλουμε από το φούρνο η πίτα μας θα ρουφήξει τη ζάχαρη άχνη και δεν θα φαίνεται από πάνω.