Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Ποιους δρόμους «μπλοκάρουν» οι αγρότες - Αύριο η συνάντηση με Αποστόλου

Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι αγρότες της Ηλείας απέκλεισαν τη εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο ύψος της περιοχής Λατίφι, όπου έγινε ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση στην Νίκαια της Λάρισας.

Ακόμη, αναμένεται να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις των αγροτών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους. Επίσης, αγρότες της βόρειας Ηλείας έκλεισαν περίπου τη ίδια ώρα, την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της περιοχής Ψάρι, κοντά στην Βάρδα.

Στην Αχαΐα, οι αγρότες της Αιγιάλειας θα αποκλείσουν από τις 18:30 έως τις 21:30 την νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου, ενώ σήμερα το πρωί έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΕΗ και την τράπεζα Πειραιώς.

Επίσης, αγρότες της δυτικής Αχαΐας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου από τις 19:00 έως και τις 22:00, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων από τις 19:00 έως τις 21:00 στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Λάρισα: Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν στον ΕΛΓΑ

Διαμαρτυρία στο κατάστημα του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της Μελούνας και της Νίκαιας, υλοποιώντας αποφάσεις, που πάρθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.

Οι αγρότες προχώρησαν στην κινητοποίηση για να διεκδικήσουν, όπως είπαν, τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές χιλιάδων στρεμμάτων δενδροκαλλιεργειών στον νομό και ειδικότερα στους δήμους Τυρνάβου, Τεμπών και Αγιάς, από τον παγετό της 26ης Μαρτίου 2016.

Σε δήλωση του το μέλος της επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ανέφερε ότι «ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει και δεν αποζημιώνει τις καταστροφές των αγροτών και κτηνοτρόφων από τον παγετό της 26 Μαρτίου του 2016».

Ο Ρίζος Μαρούδας σημείωσε πως οι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα διεκδικούν από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων να αλλάξει χαρακτήρα.

«Διεκδικούμε ο ΕΛΓΑ να αλλάξει κανονισμό, να γίνει κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει και θα καλύπτει τις ζημιές 100% για όλους τους φυσικούς κινδύνους, αλλά και τις νόσους» διευκρίνισε.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, δήλωσε πως οι ζημίες στην περιοχή του Τυρνάβου από τον παγετό, ήταν μεγάλες, αλλά ο ΕΛΓΑ «παράνομα και καταχρηστικά πέταξε έξω από τις αποζημιώσεις τις δενδροκαλλιέργειες».

Στη σημερινή διαμαρτυρία στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ συμμετείχαν και κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι δίνουν το «παρών» εδώ και μέρες στο μπλόκο της Μελούνας μαζί με τους αγρότες.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα, Ζήσης Παρλίτσης, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται σήμερα στον ΕΛΓΑ, γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του.

«Θέλουμε να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ και άλλα ασφαλιστικά αίτια για τις ζημιές μας. Θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό το 2014, για το οποίο τελικά δεν αποζημιωθήκαμε. Επίσης, πρέπει να γίνει γνωστό πως δεν αποζημιωθήκαμε για τις καταστροφές από τον παγετό του 2016, την ίδια ώρα που η απώλεια γάλακτος ήταν πάνω από 50%» είπε ο κ. Παρλίτσης.

 Παράσταση διαμαρτυρίας Τρικαλινών αγροτών έξω από την Εφορία

Κρατώντας μαύρες σημαίες, Τρικαλινοί αγρότες πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας, μπροστά στην είσοδο της Εφορίας Τρικάλων, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη».

Σε δηλώσεις τους, αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν τους μικρομεσαίους αγρότες, θέτοντας και ζητήματα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου, κάνοντας λόγο για βίαιο ξεκλήρισμα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Απόστολος Θωμόπουλος, τόνισε πως τα προβλήματα είναι τεράστια και υπογράμμισε:

«Δεν ζητάμε να μας δώσουν τίποτα, αλλά να σταματήσουν πλέον να μας παίρνουν, γιατί δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, λόγω της αντι-αγροτικής πολιτικής που ασκείται».

Όπως είπε, οι αγρότες έχουν κλείσει ραντεβού για αύριο με τα συναρμόδια υπουργεία και περιμένουν το αποτέλεσμα των επαφών τους, ώστε να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να διαμορφώσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα προς τους αγρότες, να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου και εξέφρασε την ευχή «να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και να μην χρειαστεί να μεταβούμε στην Αθήνα».

Αύριο η συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων συναντάται αύριο στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα των αγροτών αλλά και οι προοπτικές του αγροτικού τομέα γενικότερα.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόθεση είναι να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος και «αν υπάρχει πνεύμα εποικοδομητικό μπορούμε να βρούμε λύσεις για πολλά θέματα, στο πλαίσιο πάντα των δεσμεύσεων και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία και η χώρα».

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αποστόλου έχει ήδη επικοινωνήσει και με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους σε συνάντηση, σε ημερομηνία που οι ίδιοι θα καθορίσουν.