Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Τέλεια κιμαδόπιτα!!!! με φύλλο κρούστας και βελούδινη μπεσαμέλ

Για το μείγμα κιμά:

ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, όχι εντελώς πολτοποιημένα
4 σκελίδες σκόρδου, όχι εντελώς πολτοποιημένες (να βρίσκουμε στο δόντι)
1 κιλό κιμά από μοσχαράκι
1 1/2 κούπας κόκκινο κρασί
800 γρ. ντομάτες κονσέρβας αποφλοιωμένες σε κομματάκια (2 κονσέρβες = 3 κούπες) ή 800 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες (4 μέτριες = 3 κούπες), ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, σε κομματάκια (για ατόφια τη γεύση των υλικών), με 1 κουταλάκι ζάχαρη και λίγο ντοματοπολτό (ο ντοματοπολτός προσθέτει γλύκα, συνοχή και χρώμα).
1-2 ξυλάκια κανέλας
6-8 μπαχάρια
2 φύλλα δάφνης
μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και φρεσκοαλεσμένα πιπέρια

Για σφικτή μπεσαμέλ:

1 1/2 λίτρου γάλα
18 κουταλιές αλεύρι, (1 κουταλιά = 15 ml ή c.c.) = 1 κούπα και 1/8 κούπας (αμερικάνικο σύστημα για το μέτρημα των υλικών)
18 κουταλιές φυτική μαργαρίνη
αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
3 αυγά

τυριά: παρμεζάνα ανακατεμένη με Σαν Μιχάλη κατά προτίμηση, τριμμένα 200 γρ. σύνολο (2 κούπες)
4 φύλλα κρούστας

Διαδικασία:

1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ελαφρά και μετά τον κιμά καλά. Σβήνουμε με το κρασί (περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ).

Προσθέτουμε την ντομάτα, τα ξυλάκια κανέλας, τα μπαχάρια, τα φύλλα δάφνης και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 45΄. Προς το τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό, το αλάτι και τα φρεσκοαλεσμένα πιπέρια (προσέχουμε ώστε το μείγμα να μην έχει πολλά υγρά).

2. Βράζουμε το γάλα. Σοτάρουμε για 1΄ το αλεύρι στη μαργαρίνη. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι άσπρο και μοσχοκάρυδο. Χτυπάμε και προσθέτουμε τα αυγά.
Αναμειγνύουμε με τα τυριά.

3. Αναμειγνύουμε το 1/3 του μείγματος της μπεσαμέλ με το μείγμα του κιμά.

4. Στρώνουμε καλά τα φύλλα στη φόρμα λαδώνοντας ένα-ένα με πινέλο (προσέχουμε να καλυφθεί και το κέντρο).

Προσθέτουμε τη μισή μπεσαμέλ, το μείγμα του κιμά και την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Στρώνουμε τα προεξέχοντα φύλλα προς τα μέσα, λαδώνοντας καλά και ραντίζουμε επάνω με λίγο νερό.

5. Ψήνουμε σε προθ. φούρνο 180°C για 1 ώρα περίπου, προσέχοντας να πάρει χρώμα από κάτω.
Αφήνουμε να κρυώσει, αναποδογυρίζουμε και ξεκουμπώνουμε τη φόρμα.