Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Μια εξαιρετική νόστιμη συνταγή για την καρυδόπιτα Ηπειρώτικη Γιαννιώτικη

Υλικά


3 φλιτζάνια καρύδια ψιλοτριμμένα (αλεσμένα)
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα (με το μαχαίρι)
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
3 φλιτζάνια αλεύρι
γαλέτα ψιλοτριμμένη
μισό φλιτζάνι βούτυρο
8 αυγά
2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

Για το σιρόπι

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 - 2 ποτηράκια κονιάκ

Διαδικασία

Δουλεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα και τους κρόκους 10 λεπτά.

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.

Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με τους κρόκους και ρίχνουμε λίγα - λίγα τα αλεσμένα καρύδια, που έχουμε ανακατέψει με το αλεύρι και τη μπαίκιν.

Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψί βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με γαλέτα ψιλή.

Στρώνουμε την επιφάνεια της πίτας, να γίνει ισόπαχη και σκορπίζουμε πάνω της τα χοντροκομμένα καρύδια.

Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Στο μεταξύ, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και όταν δέσει λίγο το σιρόπι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν βγάλουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο, ζεστή, όπως είναι, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.