Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Για οσους δεν τρωμε γλυκα. Ηπειρωτικη βασιλοπιτα αλμυρη.!!

Υλικά

500 γρ. φύλλο κρούστας
½ κιλό ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη
4 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κανέλα
½ κουτ. σούπας γαρίφαλο σκόνη
250 γρ. ξερά σύκα (ψιλοκομμένα)
200 γρ. σταφίδα ξανθή
200 γρ. σταφίδα μαύρη
2 φλιτζ. τσαγιού Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο (λιωμένο)

Εκτέλεση

Θρυμματίζουμε σε βαθύ μπολ το τυρί και το αναμιγνύουμε με τα χτυπημένα αυγά.

Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, τις σταφίδες και τα σύκα.

Αλείφουμε το ταψί με λίγο Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο και απλώνουμε 2 φύλλα αλειμμένα επίσης με Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με λίγο από το μίγμα των τυριών και λίγη ποσότητα από το μίγμα των αποξηραμένων φρούτων.

Σκεπάζουμε με άλλο φύλλο αλείφουμε με λίγο Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο και πασπαλίζουμε με τυρί και ξηρά φρούτα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα μίγματα του τυριού και των ξηρών φρούτων, χωρίς να ξεχνάμε να αλείφουμε με Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο το κάθε φύλλο. Δεν ξεχνάμε, επίσης, να τοποθετήσουμε και το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο σε κάποια από τη στρώση μας.

Κρατάμε 2 φύλλα για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και τη χαράζουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε την πίτα μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για 1 ώρα περίπου.

Για ταψί διαμέτρου 28 εκ.