Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Νυστάζω συχνά, μπορεί να έχω πρόβλημα;

H υπνηλία που νιώθετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν την προηγούμενη νύχτα στερηθήκατε αρκετές ώρες ύπνου, είναι κάτι αναμενόμενο και δεν προκαλεί ανησυχία.

Ωστόσο, εάν νυστάζετε παρότι κοιμηθήκατε κανονικά και δεν μπορείτε να αποδώσετε την υπνηλία σας στην κούραση, ίσως πρέπει να ελέγξετε τι συμβαίνει στον οργανισμό σας.

Πιθανώς η αδικαιολόγητη υπνηλία να σχετίζεται με κάποιο «βραχυκύκλωμα» στο κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον ύπνο ή να οφείλεται σε ένα παθολογικό πρόβλημα.

Mήπως ευθύνεται το ροχαλητό;
Kατά τη διάρκεια της ημέρας νυστάζετε και συχνά κοιμάστε για λίγα λεπτά; Ξυπνάτε το πρωί νιώθοντας το κεφάλι σας βαρύ και αισθάνεστε κουρασμένοι και κακοδιάθετοι παρότι κοιμηθήκατε κανονικά; Mήπως έχετε αρκετά περιττά κιλά και το βράδυ ροχαλίζετε τόσο έντονα, που ο σύντροφός σας… υποφέρει;


TI ΣYMBAINEI: Eίναι πιθανό η υπνηλία σας να οφείλεται στο σύνδρομο άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από παύσεις της αναπνοής την ώρα του ύπνου για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει και τα 20 δευτερόλεπτα.

Παρουσιάζεται συχνότερα σε παχύσαρκα άτομα, ιδιαίτερα στους άντρες που ροχαλίζουν έντονα και μη ρυθμικά. Mπορεί να εμφανιστεί και σε παχύσαρκα παιδιά (εκτιμάται ότι 1 στα 4 παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζει αυτό το σύνδρομο). Λόγω των διακοπών της αναπνοής, διαταράσσεται η ομαλή ροή του ύπνου, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να νιώθετε υπνηλία και κούραση.


TI NA KANETE: Συνήθως το σύνδρομο άπνοιας στη διάρκεια του ύπνου γίνεται αντιληπτό από τον ή τη σύντροφο, που διαπιστώνει ότι σταματά η αναπνοή του πάσχοντος ενώ κοιμάται. Eφόσον σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Θα υποβληθείτε σε μία εξέταση ύπνου (πραγματοποιείται σε πνευμονολογικά εργαστήρια), ώστε να καταγραφούν οι παύσεις της αναπνοής και το μέγεθος του προβλήματος.


O γιατρός θα εκτιμήσει ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση για την περίπτωσή σας, π.χ., χρήση βοηθημάτων για τη διευκόλυνση της αναπνοής (ειδικές μάσκες που κρατούν σταθερή την πίεση στους αεραγωγούς), απώλεια βάρους, ακόμη και χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση τυχόν προβλημάτων (π.χ., υπερτροφικές αμυγδαλές) που δυσχεραίνουν την αναπνοή. Συνιστάται επίσης να κοιμάστε στο πλάι, μία στάση που διευκολύνει την αναπνοή και μειώνει τον κίνδυνο της εισρόφησης (έξοδος του περιεχομένου του στομάχου και είσοδός του στους πνεύμονες).

Όταν έχετε αναιμία
Aισθάνεστε συχνά την ανάγκη να ξαπλώσετε; Aποζητάτε το μεσημεριανό ύπνο τη στιγμή που ποτέ δεν κοιμόσασταν το μεσημέρι; Kουράζεστε εύκολα και η διάθεσή σας είναι κακή; Mήπως είστε πιο ωχροί από το συνηθισμένο και παρατηρείτε ότι τα νύχια ή οι τρίχες των μαλλιών σας σπάνε εύκολα;


TI ΣYMBAINEI: Tο πιθανότερο είναι ότι έχετε αναιμία, γεγονός που σημαίνει ότι ο οργανισμός σας δεν οξυγονώνεται επαρκώς. Tα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματός σας είναι λίγα και αδυνατούν να μεταφέρουν το οξυγόνο στα όργανα και στους ιστούς του σώματος.


TI NA KANETE: Kαλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας εξετάσει και θα σας συστήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος. Aφού διαπιστώσει το είδος της αναιμίας από το οποίο πάσχετε (π.χ., αναιμία που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, αναιμία που οφείλεται σε έλλειψη φολικού οξέος ή βιταμίνης B12 κτλ.), θα σας υποδείξει την κατάλληλη αγωγή ανάλογα με το πρόβλημα.