Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Κεφτεδάκια στο φούρνο με ψημένο σκόρδο και δενδρολίβανο

Απλά, εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα…. κεφτεδάκια στο φούρνο με ψημένο, μελωμένο σκόρδο και δενδρολίβανο. Μια συνταγή για να απολαύσετε ένα πλήρες χορταστικό και πεντανόστιμο γεύμα ή δείπνο με υπέροχα κεφτεδάκια με συνοδευτικό επιλογής σας.


Υλικά συνταγής

Για τα κεφτεδάκια:

900 γρ. κιμά ανάμικτο μισό μοσχαρίσιο + μισό χοιρινό

1 μεγάλο αυγό

1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη

1 ολόκληρο μεγάλο κεφάλι σκόρδο με 8 τουλάχιστον σελίδες, ψημένο (για τα κεφτεδάκια θα χρειαστείτε τις 1-2 ψημένες σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες)

1 κλωναράκι δενδρολίβανο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. σάλτσα Worcestershire

αλάτι πιπέρι

Για το ψήσιμο:

4-5 κλωναράκια δενδρολίβανο ολόκληρα

6 σκελίδες σκόρδο ψημένες

1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας ή βοδινού

3 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. ελαιόλαδο επιπλέον για άλειμμα του ταψιού

Εκτέλεση συνταγής
Για το ψήσιμο του σκόρδου: Ξεκινάτε με το ψήσιμο του σκόρδου το οποίο βέβαια, μπορείτε να κάνετε και τη προηγούμενη ημέρα και να το διατηρήσετε στο ψυγείο σας. Δείτε στο τέλος της συνταγής αναλυτικά (βήμα βήμα) πως θα ψήνετε σκελίδες σκόρδου.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αν ήδη ψήνετε τα σκόρδα, όταν τα βγάλετε χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου από τους 200 στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος που να χωράει 15 κεφτέδες, διαστάσεων 20×30 εκ. περίπου και το αφήνετε στην άκρη.

Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε το μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, το αυγό, τη τριμμένη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, τη σάλτσα Worcestershire, το αλάτι και το πιπέρι.

Προσεκτικά ξεφλουδίζετε 1 ή 2 σκελίδες ψημένο σκόρδο τις προσθέτετε και αυτές στο μπολ και ανακατεύετε πολύ καλά, ζυμώνοντας αρκετή ώρα το κιμά ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά και ομογενοποιηθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

Για το ψήσιμο: Πλάθετε κεφτεδάκια μεγέθους καρυδιού (4 εκ. περίπου) και τα τοποθετείτε στο λαδωμένο πυρέξ. Καθαρίζετε προσεκτικά από τις φλούδες τους 6 ψημένες σκελίδες και τις τοποθετείτε στο ταψί στα κενά ανάμεσα στα κεφτεδάκια.

Τοποθετείτε από πάνω τα κλωναράκια δενδρολίβανου, ρίχνετε το ζωμό κότας ή βοδινού, ραντίζετε τα κεφτεδάκια με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Σκεπάζετε το πυρίμαχο σκεύος πολύ καλά, περιμετρικά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για άλλα 15-20 λ (ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος των κεφτέδων). Τα αφαιρείτε από το φούρνο και τα σερβίρετε με πουρέ, πατάτες τηγανιτές ή ρύζι ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας.