Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

Ντάισελμπλουμ: Θαυμάζω τον Αλέξη Τσίπρα

Συνέντευξη στον Guardian και ταυτόχρονα σε άλλες έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες παραχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ,
στην οποία μεταξύ άλλων σχολίασε το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα κι εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Αλέξη Τσίπρα.   Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, είπε πως θαυμάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη
Τσίπρα "που κέρδισε δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχοντας ήδη συμφωνήσει σε νέο πακέτο διάσωσης ύψους 89 δισ. ευρώ που συνοδεύεται από σκληρούς όρους".   Όσον αφορά στη στάση του ΔΝΤ σχετικά με την ελάφρυνση χρέους εξέφρασε την πεποίθηση πως το ΔΝΤ θα στηρίξει τα σχέδια της ευρωζώνης για αναβολή της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έως το 2018, οπότε και η χώρα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμά της.

Κριτική στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την στάση του στο θέμα του ελλείμματος Γαλλίας και Ισπανίας   Παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για χαλαρή στάση σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και τον κάλεσε να μην κάνει «τα στραβά μάτια» στην περίπτωση του ελλείμματος της Γαλλίας. Θα ήταν συνετό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προσέξει λίγο περισσότερο την αξιοπιστία της», δηλώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν λέει ότι ισχύουν διαφορετικά πράγματα για τη Γαλλία, τότε αυτό πραγματικά βλάπτει την αξιοπιστία της Κομισιόν ως θεματοφύλακα του Συμφώνου Σταθερότητας», αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, επικρίνοντας τον Γιούνκερ για χαλαρή ερμηνεία του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. «Θα ήταν σοφό, εάν η Επιτροπή πρόσεχε λίγο παραπάνω την αξιοπιστία της. Εμείς τα κράτη μέλη χρειαζόμαστε έναν αντικειμενικό κριτή ο οποίος να διαφυλάσσει το Σύμφωνο».

Ο επικεφαλής του Eurogroup διατυπώνει τις επικρίσεις με αφορμή την στάση του κ. Γιούνκερ, ο οποίος, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ερωτήθηκε γιατί το Παρίσι λαμβάνει διαρκώς εξαιρέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας, απάντησε «επειδή είναι η Γαλλία».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ διαμαρτύρεται για πολιτικοποίηση, όπως λέει, των δημοσιονομικών αποφάσεων, αναφερόμενος και στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου πρόσφατα η Κομισιόν ανέβαλε την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του ελλείμματος για μετά τις εκλογές.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι εάν η Επιτροπή εξακολουθήσει να κάνει «τα στραβά μάτια» ξανά και ξανά, στο τέλος το Eurogroup θα καταντήσει μια «τυφλή νομισματική ένωση». «Την επόμενη φορά η Κομισιόν θα κάνει τα στραβά μάτια και για άλλους και στο τέλος θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε όλους και θα έχουμε μια τυφλή νομισματική Ένωση», λέει ο Ντάισελμπλουμ.

Εάν ο κ. Γιούνκερ υποστήριζει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά για την Γαλλία, τότε αυτό καταστρέφει πραγματικά την αξιοπιστία της Κομισιόν ως προστάτη του Συμφώνου και αυτό με ανησυχεί», τονίζει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup και καλεί την Επιτροπή να διατηρήσει και να προστατεύσει τους κανόνες του Συμφώνου «ανεξαρτήτως του μεγέθους ενός κράτους-μέλους ή του εάν διεξάγονται εκλογές.

Προσθέτει μάλιστα ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, θα είναι υπ' αυτές τις συνθήκες δύσκολο να ζητήσει από το Κοινοβούλιο της χώρας του να τηρήσει το Σύμφωνο, όταν οι άλλοι δεν το τηρούν.