Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Κουλουράκια σμυρναίικα

Υλικά συνταγής


Για 40-50 κομμάτια
αλεύρι: 1 κιλό για όλες τις χρήσεις
ζάχαρη: 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια του γλυκού
βούτυρο: 1 1/2 φλιτζάνι, φρέσκο
χυμός πορτοκαλιού: 1 1/2 φλιτζάνι
πορτοκάλι: 1 ( το ξύσμα μόνο)
βανίλια σε σκόνη: 2 φακελάκια
αυγά: 3
Για το άλειμμα
κρόκος αυγού: 1, ελαφρά χτυπημένος
γάλα: 1 κουταλιά της σούπας

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια λεκάνη χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά, το χυμό με το ξύσμα του πορτοκαλιού, τις βανίλιες και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρις ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ανακατεύετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε λίγο λίγο στο μείγμα, χωρίς να σταματήσετε το ζύμωμα, μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σας.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθετε κορδόνια με τη ζύμη μήκους 5 εκ. περίπου το καθένα. Βάζετε 3 κορδόνια κάθε φορά, το ένα δίπλα στο άλλο, και τα ενώνετε με τα δάκτυλά σας στις δύο άκρες. Κάνετε το ίδιο για να φτιάξετε και τα υπόλοιπα κουλουράκια.
Μεταφέρετε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα αλείφετε με το αυγό και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 30΄ περίπου στους 180° C.