Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Για τα πανηγύρια... σπιτικός χαλβάς Φαρσάλων!

Μετά την εκδρομούλα στην όμορφη Κοζάνη επισκεπτόμαστε τα Φάρσαλα
και φυσικά δεν είναι δυνατόν να πάμε στα Φάρσαλα και να μην δοκιμάσουμε χαλβά Φαρσάλων! 

Υλικά

περίπου 2 κιλά
1 κιλό ζάχαρη½ κιλό νισεστές
1 νεροπότηρο βούτυρο
5 ποτήρια νερό
1 φλιτζάνι άσπρα άψητα αμύγδαλα
2 βανίλιες
4 -5 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Βήματα

Παίρνουμε τα 3/4 της ζάχαρης (περίπου 750 γραμμάρια) και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο (είναι πολύ σημαντικό να είναι φαρδιά η κατσαρόλα για να γίνει ωραίος ο χαλβάς μας). Σε μέτρια φωτιά λιώνουμε τη ζάχαρη μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σαν καραμέλα. Σε ένα μπολ βάζουμε (πρώτα)το νερό και την υπόλοιπη ζάχαρη, τις βανίλιες και το νισεστέ. Πρέπει να το ανακατέψουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ομοιογενή το μείγμα μας και να διαλυθεί πολύ καλά ο νισεστές.

Αφού ανακατέψουμε το νισεστέ, ρίχνουμε και το νισεστέ στην κατσαρόλα με την καραμελωμένη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά το χαλβά μας με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι το τέλος της συνταγής. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα αμύγδαλα (κρατώντας μερικά στην άκρη). Όταν πήξει αρκετά ο χαλβάς, ανεβάζουμε θερμοκρασία και προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα το μείγμα, να πήξει ο χαλβάς μας και να αρχίσει να πιάνει κρούστα. Τότε στρώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα και ψήνουμε για άλλα 5' - 6', χωρίς να ανακατέψουμε, για να πιάσει κρούστα.

Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα μ' ένα ταψάκι κι αναποδογυρίζουμε τον χαλβά μέσα σ' αυτό. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη την επιφάνεια  και ρίχνουμε τα αμύγδαλα που κρατήσαμε. Βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στο γκριλ μέχρι να πιάσει μια κρούστα στην επιφάνεια. Διατηρείται εκτός ψυγείου.