Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ

Μια πανεύκολη συνταγή για ένα πατροπαράδοτο αγαπημένο γλυκό.
Γαλακτομπούρεκο με τους πολλούς πιστούς οπαδούς που δεν το αλλάζουν με κανένα άλλο. Απολαύστε το…

Υλικά συνταγής

1/2 κιλό φύλλο κρούστας
2 1/2 λίτρα φρέσκο γάλα
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
600 γρ. ζάχαρη
5 κρόκους αυγών χτυπημένους
ξύσμα 1 λεμονιού
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη για τη κρέμα
3/4 φλ. τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για τα φύλλα κρούστας
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 μπαστουνάκι βανίλιας ή μια καψουλίτσα βανίλια σε σκόνη
2 κ.σ. γλυκόζη ή μέλι

Εκτέλεση συνταγής

Βουτυρώνετε ένα ταψί Νο. 36 και το αφήνετε στην άκρη.
Ζεσταίνετε το γάλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού, ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα, για να μη κολλήσει το μείγμα και να δέσει η κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς. Μέχρι να κρυώσει ανά διαστήματα ανακατεύετε για να μην σχηματιστεί κρούστα.

Προσθέτετε τους κρόκους των αβγών συνεχίζοντας το χτύπημα να ενσωματωθεί και το αφήνετε στην άκρη.

Βουτυρώνετε ένα ταψί  Νο 36 και στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα ένα με ένα πινέλο, χρησιμοποιώντας τα ¾ φλιτζανιού βούτυρο. Αδειάζετε τη κρέμα και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα. Κόβετε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί, χαράζετε το γλυκό σε καρεδάκια και το ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε το γαλακτομπούρεκο για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Για το σιρόπι: Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρόλι, ώσπου να δέσει καλά. Αδειάζετε προσεκτικά το ζεστό –όχι καυτό- σιρόπι, πάνω στο επίσης ζεστό και όχι καυτό γαλακτομπούρεκο, και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.