Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

"Σκάει" εντολή Πούτιν για "πάγωμα" του Turkish Stream! Απίστευτες απώλειες για την Ελλάδα - Ξανά κερδισμένη η Γερμανία

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η Ρωσία να "παγώσει" τα έργα για τον
αγωγό φυσικού αερίου, Turkish Stream, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία. Το "πάγωμα" του αγωγού- που προοριζόταν για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου μέσω της Τουρκίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη- θα είχε περισσότερο συμβολική παρά πρακτική σημασία, όπως σημειώνει το Reuters, καθώς ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρότζεκτ και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του.

Να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- συνέχεια του Turkish Stream, θα είναι ένας νέος αγωγός που θα ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και θα φτάνει έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα προσφέρει μία επένδυση που θα φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μεταξύ των οφελών για την Ελλάδα θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας και η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου.

Πηγές από την Gazprom ανέφεραν στο Reuters ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις εντός της εταιρείας για αλλαγές σχετικά με τον Turkish Stream, σημειώνοντας ότι περιμένουν οδηγίες από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Αναμένουμε ότι ο αρχηγός του κράτους, κατά πάσα πιθανότητα, θα μπορούσε να ''παγώσει'' τον Turkish Stream, ή τουλάχιστον να ανακοινώσει κάποιου είδους ''διάλειμμα''", είπε μία πηγή από την Gazprom, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Δεύτερη πηγή από τον ενεργειακό κολοσσό, που επίσης δεν ήθελε να κατονομαστεί, δήλωσε: "Ακόμη ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αναβολή μερικών ετών για τον Turkish Stream και ότι δεν θα ματαιωθεί εξ' ολοκλήρου το έργο".

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλικάγιεφ τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, αλλά και έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας τον οποίο κατασκευάζει η Ρωσία στην Τουρκία.